- 14 prosent er et helt greit resultat for Frp, 8 prosent nærmest en valgkatastrofe

- Trenden for Frp er ikke god, men tallene er så forskjellige at det er vanskelig å konkludere, sier valgekspert Johannes Bergh.

SPENNINGEN: Fremskrittspartiets oppslutning er valgkveldens store spenningsmoment. Vil partileder Siv Jensen smile eller gremme seg når hun ankommer Frp-valgvaken på Grand? Foto: Kristin Svorte /Dagbladet
SPENNINGEN: Fremskrittspartiets oppslutning er valgkveldens store spenningsmoment. Vil partileder Siv Jensen smile eller gremme seg når hun ankommer Frp-valgvaken på Grand? Foto: Kristin Svorte /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv en rutinert valgforsker har problemer med å tolke Frp-tallene på målingene:

- Målingene spriker fra 14 prosent til åtte prosent. Det er jo et hav i mellom. 14 prosent ville være et helt greit resultat for Frp, mens åtte prosent nærmest ville være en valgkatastrofe, sier Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning. 

- Dette blir det store spenningsmomentet i kveld, sier han.

Skjelver i buksene Frp fikk 11,4 prosent oppslutning ved kommunevalget i 2011 og økte til 16,4 prosent ved Stortingsvalget i 2013.

I gjennomsnittsmålingene for de store meningsmålingsbyråene som professor Bernt Aardal publiserer på www.aardal.info har Frp de siste ukene ligget mellom 9,6 prosent og 11,5 prosent.

Sentrale kilder i Fremskrittspartiet innrømmer at de skjelver i buksene og frykter et valgresultat helt nede på 7-tallet. De mest optimistiske vi har snakket med i Frp de siste dagene tror fortsatt at det er mulig å lande høyere enn for fire år siden, og håper på 12-13 prosent.

Som valget etter Utøya - Situasjonen for Fremskrittspartiet nå, med den store sympatien for flyktningene, minner litt om situasjonen ved kommunevalget i 2011, sier Johannes Bergh.

- Etter terrorangrepene på Utøya var det nesten umulig for Frp å ta opp innvandringssaken som de har gjort i tidligere valgkamper, sier han.

- Det betyr nok ikke at innvandringssaken er død i norsk politikk eller at Frp ikke kan komme tilbake. For innvandringsmotstanden finnes der fremdeles og når det kommer mange flyktninger så forsvinner ikke temaet fra dagsorden, sier Bergh.

Kamp i motbakke Han mener Frp-leder Siv Jensen har grunn til å være bekymret.

- Frp ligger ikke an til å gjøre noe godt valg. De kjemper i motbakke. Frp kommer dårlig ut av Syria-saken, de sliter med regjeringsslitasje og har havnet i SV-fella og klarer ikke å få fram egen politikk tydelig nok, sier Johannes Bergh.

Vil prege resultatet På spørsmål om Frp har undervurdert folks engasjement i Syria-saken, svarer valgforskeren:

- Da valgkampen startet, var det ingen som var forberedt på det som skulle skje med flyktningsituasjonen. Fremskrittspartiet hadde god grunn til å tro at det var en god sak for dem, sier Johannes Bergh.

- Utviklingen har kommet overraskende for Frp, men også for andre. Det var en global sak, som ble en rikssak og så en lokal sak, fordi det angår alle kommunene i forhold til å bosette flyktningene. Jeg tror nok at flyktningesaken vil sette sitt preg på valgresultatet også, sier Bergh.  

Drepte valgstrategien Retorikere har forskjellig forklaring på hvordan Siv Jensens Syria-utspill under valgkampåpningen 15. august har påvirket folk.

- Bølgen som drepte 3-åringen, drepte også Fremskrittspartiets valgstrategi, sier Kjell Terje Ringdal, førstelektor i retorikk ved Markedshøyskolen i Oslo.

I Dagbladets papirutgave utdypet Ringdal sine synspunkter:

- Jeg tenkte at Siv Jensens utspill under valgkampåpningen om bosetting av Syria-flyktningene var en typisk Frp-sak, som ville appellere til deres velgere, sier han.

Politikkens vesen - Alle er nok blitt overrasket over hvordan stemningen snudde, ved det ene bildet av den lille gutten i rød t-skjorte som ble skylt i land.

- Plutselig var det ikke så lett å snakke om penger og plass, vi mistet alle forsvarsverk, ikke bare i Norge, men i et helt kontinent. Men dette er politikkens vesen, at man blir tatt av noe man ikke kunne forutse, sier Kjell Terje Ringdal.

Det tause flertall Retorikkekspert Jens E. Kjeldsen mener Fremskrittspartiet ikke kunne skifte strategi i Syrias-saken.

- Enten mener man noe, ellers så mener han det ikke. Man kan ikke endre seg fordi vinden blåser en annen vei, sier Jens E. Kjeldsen, professor i retorikk ved Universitetet i Bergen.

- Sympatien med flyktningene øker fordi de er tett på oss. Du kan si at deres sak bæres fram av det tause flertall, stemmer vi ikke har hørt så mye. Deres stemmer hører vi nå gjennom sosiale medier, de danner hjelpegrupper, de handler retorisk med hendene, de gjør noe. Handlinger snakker høyere enn ord, sier Kjeldsen.

Og legger til:

- Tidligere ivaretok Frp de tauses stemmer, men nå representerer Frp makten.