14 uigurer drept i Kina

Eksplosjoner og skyting rammer utsatt folkegruppe vest i Kina.

KONFLIKT: Uigurene i den vestlige Xinjiang-regionen i Kina har lenge meldt om diskriminering og undertrykkelse, og beskyldes for terrorisme og separatisme av myndighetene. På dette bildet fra 2009 protesterer en uigur-kvinne foran paramilitært politi i byen Urumqi. Foto: AFP/Peter Parks
KONFLIKT: Uigurene i den vestlige Xinjiang-regionen i Kina har lenge meldt om diskriminering og undertrykkelse, og beskyldes for terrorisme og separatisme av myndighetene. På dette bildet fra 2009 protesterer en uigur-kvinne foran paramilitært politi i byen Urumqi. Foto: AFP/Peter Parks Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tre personer er drept og to såret i tre eksplosjoner i den uiguriske byen Xinhe i Xinjiang-regionen, meldte nyhetsbyrået Xinhua lørdag.

En av eksplosjonene rammet en frisørsalong, mens en annen skjedde på et marked. En tredje bombe eksploderte i en bil idet politiet nærmet seg.

Muslimske uigurer i området har lenge klaget over diskriminering og undertrykkelse.

Drept av jeger Fredag ble dessuten en gruppe på elleve uiguriske menn fra Xinjiang drept idet de var i ferd med å krysse grensen til nabolandet Kirgisistan, opplyser kirgisistanske tjenestemenn.

Ni av mennene ble skutt av kirgisistanske grensevakter, mens to andre ble drept av en lokal jeger, som oppdaget dem i fjellet like ved grensen.

Ifølge den uiguriske eksilorganisasjonen World Uighur Congress kan de elleve mennene ha vært flyktninger. Den ber om en uavhengig gransking av hendelsen.

Terrorist-anklager Om lag 8 millioner av de 21,8 millioner innbyggerne i Xinjiang er uigurer, en hovedsakelig muslimsk folkegruppe med tyrkisk etnisitet.

Mange han-kinesiske migranter har flyttet til området de siste tiårene, og uigurene mener at disse har fått fordeler på bekostning av den opprinnelige lokalbefolkningen. Samtidig anklager kinesiske myndigheter mange uigurer for å drive med separatisme og terrorisme. NTB

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer