KONFLIKT: Uigurene i den vestlige Xinjiang-regionen i Kina har lenge meldt om diskriminering og undertrykkelse, og beskyldes for terrorisme og separatisme av myndighetene. På dette bildet fra 2009 protesterer en uigur-kvinne foran paramilitært politi i byen Urumqi. Foto: AFP/Peter Parks
KONFLIKT: Uigurene i den vestlige Xinjiang-regionen i Kina har lenge meldt om diskriminering og undertrykkelse, og beskyldes for terrorisme og separatisme av myndighetene. På dette bildet fra 2009 protesterer en uigur-kvinne foran paramilitært politi i byen Urumqi. Foto: AFP/Peter ParksVis mer

14 uigurer drept i Kina

Eksplosjoner og skyting rammer utsatt folkegruppe vest i Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre personer er drept og to såret i tre eksplosjoner i den uiguriske byen Xinhe i Xinjiang-regionen, meldte nyhetsbyrået Xinhua lørdag.

En av eksplosjonene rammet en frisørsalong, mens en annen skjedde på et marked. En tredje bombe eksploderte i en bil idet politiet nærmet seg.

Muslimske uigurer i området har lenge klaget over diskriminering og undertrykkelse.

Drept av jeger Fredag ble dessuten en gruppe på elleve uiguriske menn fra Xinjiang drept idet de var i ferd med å krysse grensen til nabolandet Kirgisistan, opplyser kirgisistanske tjenestemenn.

Ni av mennene ble skutt av kirgisistanske grensevakter, mens to andre ble drept av en lokal jeger, som oppdaget dem i fjellet like ved grensen.

Ifølge den uiguriske eksilorganisasjonen World Uighur Congress kan de elleve mennene ha vært flyktninger. Den ber om en uavhengig gransking av hendelsen.

Terrorist-anklager Om lag 8 millioner av de 21,8 millioner innbyggerne i Xinjiang er uigurer, en hovedsakelig muslimsk folkegruppe med tyrkisk etnisitet.

Mange han-kinesiske migranter har flyttet til området de siste tiårene, og uigurene mener at disse har fått fordeler på bekostning av den opprinnelige lokalbefolkningen. Samtidig anklager kinesiske myndigheter mange uigurer for å drive med separatisme og terrorisme. NTB