14 ungdommer til sykehus - politiet ikke varslet

14 ungdommer ble lagt inn på sykehus med røyk- og gasskader etter en ulykke på Slevik ungdomsklubb på Onsøy går kveld. Politiet fikk ikke melding om ulykken før tre og en halv time etter at den inntraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var 14 ungdommer, to ledere og en lærling inne på ungdomsklubben da ulykken skjedde. De hadde formet modelleire, som skulle settes inn i en vanlig stekeovn.

- De satte på for sterk varme, og det ble en voldsom røykutvikling, sier lensmannsfullmektig Geir Larsen ved Onsøy lensmannskontor til Dagbladet.no.

Alle de 14 ungdommene, som er mellom 13 og 16 år, var fremdeles på sentralsykehuset i Fredrikstad klokka 1015 i formiddag.

- Etter samråd med legevakta og sentralsykehuset i Fredrikstad, ble det bestemt at ungdommene skulle legges inn til observasjon for å avklare hvor alvorlige skadene er.

Det ser ikke ut til at noen av ungdommene har fått alvorlige skader. Politiet har begynt å avhøre dem, for å finne ut hva som skjedde.

Ulykken skjedde klokka 19.30. Først klokka 23 ble politiet varslet - av en journalist som ville ha opplysninger om saken. Politiet vil finne ut hvorfor de ikke ble varslet om ulykken. Ifølge Brannvernslovens paragraf 15 er det varslingsplikt ved slike ulykker.

- Vi veit ikke hvorfor vi ikke ble orientert. Det er et forhold som skal avklares. Når situasjonen er såpass dramatisk, har vi en jobb å gjøre. Dette vil vi se nærmere på, sier Larsen til Dagbladet.no.

Møte med politiet

Virksomhetsleder Odd Ragnar Johannessen ved klubben var ikke på jobb da ulykken skjedde, men ble oppringt for å frakte ungdommene til sykehuset.

- Vi hadde varslet politiet hvis det var noen personskader. Jeg skal i møte med politiet klokka 12 i dag. Jeg kommer også til å ringe brannvesenet for å forhøre meg om rutinene våre, sier han til Dagbladet.no.

Han ble informert om hendelsesforløpet i går kveld.

- Det var aktivitetskveld, og ungdommene skulle brenne leire. Det sto på leire-pakkene at ovnen ikke måtte settes på over 130 grader, for da kunne det bli utviklet giftige gasser. Så oven ble satt på 120 grader. Tydeligvis var ikke temperaturmåleren helt til å stole på, sier han til Dagbladet.no.

- Legene sa at gassen kunne skape irritasjoner i de øvre luftveiene, så ungdommene ble fordelt på rom. I utgangspunktet skulle de være der noen timer, men det var seint, så de overnattet.

Han sier at alle ungdommene er i fin form, og at ingen følte seg spesielt dårlig etter ulykken.

- I natt hadde de rullestolkonkurranse i sykehus-gangene. De syntes hele episoden var litt artig.

Da Dagbladet.no snakket med Johannessen klokka 1011 i formiddag, var han på vei for å hente alle ungdommene på sykehuset.