140 000 båtflyktninger til Europa i november

Nedgangen skyldes blant annet værsvingninger i Egeerhavet.

KAOTISK: Migranter og flyktninger går i land fra en båt i det de når den greske øya Lesvos. De krysset Egeerhavet, fra tyrkisk side, 26. november 2015. Mer enn 800 000 migranter og flyktninger har kommet over Middelhavet til Europa i år, sa FN 13. november 2015. De advarte om at det på Lesvos er altfor mange flyktninger, og at tusenvis - inkludert barn - var tvunget til å sove utendørs. Foto: AFP PHOTO / BULENT KILIC
KAOTISK: Migranter og flyktninger går i land fra en båt i det de når den greske øya Lesvos. De krysset Egeerhavet, fra tyrkisk side, 26. november 2015. Mer enn 800 000 migranter og flyktninger har kommet over Middelhavet til Europa i år, sa FN 13. november 2015. De advarte om at det på Lesvos er altfor mange flyktninger, og at tusenvis - inkludert barn - var tvunget til å sove utendørs. Foto: AFP PHOTO / BULENT KILICVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

140 000 flyktninger og migranter ankom sjøveien til Europa i november, en kraftig nedgang fra 220 000 i oktober, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

- Månedstallet for november er det første i år som faktisk viser en nedgang fra forrige måned, opplyser William Spindler i UNHCR, som understreker at tallet på 140 000 fortsatt er svært høyt.

Nedgangen tilskrives både endrede værforhold i Egeerhavet og tyrkiske myndigheters aksjoner mot menneskehandel.

- Årsakene til nedgangen i tallet på ankomster har å gjøre med værsvingninger i Egeerhavet, men også aksjonen fra tyrkiske myndigheter mot smuglerne, sier Spindler.

I forrige uke skrev Dagbladet om nedgangen i antallet som ankommer de greske øyene i Middelhavet. I etterkant av terrorangrepene som rammet Paris 13. november 2015 har flere land gått inn for strengere grensekontroller. En undersøkelse av nordmenns holdninger til flyktninger har snudd: nå er det ikke dugnadsånden som er vanligst, men netthetsen.

Fire ganger flere i år Det totale tallet på flyktninger og migranter som har tatt seg over Middelhavet fra Nord-Afrika og Midtøsten hittil i år, har oversteget 800 000, opplyser Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) tirsdag. Det er fire ganger så mange som i hele fjor.

Bare mandag ble 1300 migranter og flyktninger som var på vei til Europa, pågrepet på den tyrkiske egeerkysten, ifølge tyrkiske medier. 250 politifolk gikk til aksjon på åtte ulike steder rundt feriebyen Ayvacik, meldte nyhetsbyrået Dogan. Aksjonen skjedde bare timer etter at Tyrkia og EU inngikk en avtale med mål om å dempe migrasjonsstrømmen. Antatte menneskesmuglere ble også pågrepet, og båter og motorer ble beslaglagt.

28 milliarder Flere hundre tusen migranter, svært mange av dem syriske flyktninger, har tatt den farlige sjøveien fra Tyrkia til greske øyer. Tyrkia fikk søndag løfte fra EU om 3 milliarder euro (rundt 28 milliarder kroner) i støtte mot å hindre et større antall flyktninger og migranter i å reise vestover.

Avtalen åpner også for at partene kan ta fatt på neste steg i forhandlingene om tyrkisk EU-medlemskap.

Tyrkia huser over to millioner flyktninger fra nabolandet Syria i sør, hvor en brutal krig har kostet minst 250.000 menneskeliv de siste fire årene.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram