140 000 har ikke råd til tannlegebesøk

Ond sirkel for de med dårlig råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Høye priser gjør at 140.000 mennesker ikke går til tannlegen fordi de ikke har råd, ifølge Statistisk sentralbyrå. I levekårsundersøkelsen fra 2008 kommer det fram at økonomi er den viktigste årsaken til at folk lar være å gå til tannlegen, skriver Klassekampen. En annen undersøkelse fra 2007 viser at fire av ti unge under 30 år dropper tannlegen. Mens andre helsetjenester er kraftig subsidiert av staten, må de fleste etter fylte 20 år betale tannlegeregningene selv. Tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at det først og fremst er de med lav inntekt og lav utdanning som sjelden går til tannlegen. Dermed har de dårlig tannhelse, og må ofte bruke mer enn andre når de først må gå. Både Arbeiderpartiet og SV har gått inn for at tannhelse skal dekkes på samme måte som det øvrige helsevesenet. Likevel har lite skjedd siden de rødgrønne kom til makten.

Helse- og omsorgsdepartementet arbeider for tiden med en utredning om forskjellige modeller for tak for egenandeler for tannhelse.

NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer