-140 drept i opptøyer i Kina

Over 800 skadde da demonstranter støtte sammen med politifolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): 140 personer er drept i voldsomme opptøyer i den kinesiske regionen Xinjiang, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

 

Ifølge de regionale politimyndighetene ble 816 skadd i det som kan være de blodigste sammenstøtene siden massakren på Den himmelske freds plass. Demonstrantene kastet stein, knuste ruter og satte fyr på biler, mens politi tok i bruk stridsvogner og tåregass for å få situasjonen under kontroll.

Myndighetene i Beijing mener opptøyene i det nordvestlige Kina ble startet av eksiluighurer, som hadde som mål om å styrte regjeringen i den formelt selvstyrte regionen. De legger skylda på uighurenes leder, forretningskvinnen Rebiya Kadeer, som lever i eksil i USA.

Kinesisk politi har arrestert flere hundre demonstranter, og leter fremdeles etter rundt 90 personer de mener spilte en nøkkelrolle i opptøyene.

Opptøyer på leketøysfabrikk
Uighurene er en tyrkisktalende, muslimsk minoritet som lever i den nordvestlige regionen Xinjiang. De rundt 8,5 millioner uighurene som er bosatt i Xinjiang, ble underlagt det kinesiske kommuniststyret i 1949.

Siden den gang har det pågått en strid der uighurene hevder de kjemper for egen kulturell identitet mot det de oppfatter som en streng assimileringspolitikk fra kinesiske myndigheters side. Kinesiske myndigheter hevder derimot at uighurene driver væpnet separatistvirksomhet og har tilknytning til terrornettverk.

Gårsdagens uro startet i regionhovedstaden Urumqi, da flere tusen demonstranter støtte sammen med om lag tusen politifolk. Demonstrantene var utstyrt med kniver, murstein og køller. De knuste og satte fyr på biler, ifølge kinesiske medier.

Demonstrasjonen ble satt i gang i protest mot myndighetenes håndtering av opptøyer mellom hankinesere og uighurer på en leketøysfabrikk i den sørlige provinsen Guangdong 26. juni.

- Etnisk rensning
Det er uklart hva som skjedde på fabrikken i Guangdong for halvannen uke siden. Uighurene omtaler hendelsen som forsøk på etnisk rensning. Kinesiske medier omtaler det som en episode der en kvinnelig hankineser ble seksuelt fornærmet av en uighur. Totalt skal 120 uighurer og hankinesere ha blitt drept i disse opptøyene.

Ifølge BBC ble det lagt ut en melding på internett som hevdet at seks gutter fra Xinjiang hadde voldtatt to uskyldige jenter.
Kinesisk politi sier det falske ryktet utløste voldsomme sammenstøt mellom hankinesere og uighurer på fabrikken.

Dilxat Raxit, talsmann for uighurkongressen i München, sier til CNN at titusenvis av demonstranter i går samlet seg i uighur-nabolag av Urumqi for å demonstrere på fredelig vis mot det de beskriver som etnisk rensning på fabrikken i Guangdong Shaoguan.

Etter rundt 40 minutter, mens folkemengdene ropte slagord og kalte hendelsen i Guangdong Shaoguan for «planlagt etnisk rensning», begynte kinesiske militære å slå ned på demonstrasjonene. Over 50 militære kjøretøy, deriblant stridsvogner, ble satt inn for å stanse opptøyene.

På terrorlista
Kinesiske myndigheter har lenge hevdet uighurene driver væpnet separatistvirksomhet for å løsrive seg fra Folkerepublikken.

De tyrkisktalende uighurene på sin side hevder at myndighetene i Beijing bruker kampen mot terror som et påskudd til å slå hardt ned på fredelig arbeid for selvstendighet og uttrykk for egen kulturell identitet.

Forrige gang separatistgrupper i Xinjiang gjennomførte terroraksjoner var i 1997 og 1998, da busser, politistasjoner, militæranlegg, fengsler og politiske ledere ble angrepet.

Etter terrorangrepet i USA 11. september 2001, fikk Kina med støtte fra USA, ført opp separatistgruppen East Turkistan Islamic Movement på FNs liste over terrororganisasjoner.


BLODIG: Dette bildet hentet fra kinesiske CCTV viser en blødende kvinne i gatene av Urumqi i går. Foto: REUTERS/CCTV/SCANPIX
BLODIG: Dette bildet hentet fra kinesiske CCTV viser en blødende kvinne i gatene av Urumqi i går. Foto: REUTERS/CCTV/SCANPIX Vis mer