-140 drept i opptøyer i Kina

Over 800 skadde da demonstranter støtte sammen med politifolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): 140 personer er drept i voldsomme opptøyer i den kinesiske regionen Xinjiang, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

 

Ifølge de regionale politimyndighetene ble 816 skadd i det som kan være de blodigste sammenstøtene siden massakren på Den himmelske freds plass. Demonstrantene kastet stein, knuste ruter og satte fyr på biler, mens politi tok i bruk stridsvogner og tåregass for å få situasjonen under kontroll.

Myndighetene i Beijing mener opptøyene i det nordvestlige Kina ble startet av eksiluighurer, som hadde som mål om å styrte regjeringen i den formelt selvstyrte regionen. De legger skylda på uighurenes leder, forretningskvinnen Rebiya Kadeer, som lever i eksil i USA.

Kinesisk politi har arrestert flere hundre demonstranter, og leter fremdeles etter rundt 90 personer de mener spilte en nøkkelrolle i opptøyene.

Opptøyer på leketøysfabrikkUighurene er en tyrkisktalende, muslimsk minoritet som lever i den nordvestlige regionen Xinjiang. De rundt 8,5 millioner uighurene som er bosatt i Xinjiang, ble underlagt det kinesiske kommuniststyret i 1949.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer