FLYKTNINGER I HOPETALL: Flyktningene utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyeni Oslo. Etter registrering blir de fulgt til overnatting på hotell.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FLYKTNINGER I HOPETALL: Flyktningene utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyeni Oslo. Etter registrering blir de fulgt til overnatting på hotell. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

1400 asylsøkere til Norge forrige uke. Dobbelt så mange som for to uker siden

Over halvparten er syrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ukentlige oversikten fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at 1.399 personer søkte asyl i forrige uke. Det er nesten dobbelt så mange som for to uker siden, da 790 ankom.

Den klart største gruppen kommer fra Syria, 788 personer. I tillegg kommer det også mange fra Afghanistan, Irak og Eritrea.

800 kroner døgnet UDI jobber på spreng med å skaffe flere mottaksplasser. De bruker nå drøyt 2,6 millioner kroner i døgnet på akuttmottak, eller snaut 800 kroner per person.

Akuttmottaksplassene er om lag 2,3 ganger så dyre som de ordinære mottaksplassene. Avdelingsdirektør Christine Wilberg i region- og mottaksavdelingen understreker at det viktigste er å finne steder hvor asylsøkerne kan bo.

- Når vi må bygge opp og ned i forhold til ankomstene, har vi ikke flere tusen plasser stående klare. Da er vi selvfølgelig avhengig av hva markedet kan tilby, sier Wilberg til NTB.

Hensynet til større fleksibilitet er en forklaring på at akuttplassene er så pass mye dyrere. I utgangspunktet legger UDI fram hvilke krav de har, og så forhandles det med tilbyderne.

- Det er ikke bare vi som er ute etter å leie overnattingsplasser i stort antall. Derfor blir det andre priskrav når vi inngår kontrakter i en sånn akuttsituasjon, sier Wilberg.

Kan ikke la plasser stå tomme Noe av bakgrunnen for at det er mangel på plasser, er at UDI er pålagt å ikke ha for mange plasser stående tomme. Kravet er et belegg på 85 prosent.

Det vakte oppmerksomhet at direktoratet la ned plasser i vårhalvåret, like før tilstrømningen økte kraftig i sensommer og høst.

På sikt ville det vært mye dyrere å ha mange mottaksplasser stående tomme for å kunne ta unna store svingninger i asylankomster, enn å opprette disse akuttplassene som gjøres nå på midlertidig basis, opplyser UDI.

Vanskelig å anslå behov I løpet av høsten er det skaffet til veie om lag 3.300 akuttplasser, og arbeidet med å vurdere tilbud som har kommet inn, fortsetter.

Avdelingsdirektør Wilberg sier det er vanskelig å anslå hvor stort behovet vil bli fordi de ikke vet hvor mange som kommer. De siste prognosene viser at det kan komme opptil 20.000 asylsøkere i år.

- Det pleier å gå ned fra oktober, men nå er vi i en spesiell situasjon. Det er mindre grunn til å tro at ankomstene vil gå betydelig ned, sier hun.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram