Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1400 operasjoner avlyst under legestreiken

Ifølge Statens helsetilsyn.

STREIKET: Sykehusstreiken startet 7. september. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
STREIKET: Sykehusstreiken startet 7. september. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Statens helsetilsyn har sykehusstreiken ført til totalt 10 241 utsatte polikliniske konsultasjoner, 1463 utsatte operasjoner og 496 fristbrudd.

Allerede natt til onsdag var legene tilbake på jobb, men det er mye som skal tas igjen etter streiken, som har vart siden 7. september. 628 ansatte ved 15 sykehus har vært i streik.

Tillitsvalgte i Akademikerne Helse flere steder i landet er skuffet etter at arbeidsminister Anniken Hauglie (H) tirsdag avsluttet norgeshistoriens lengste sykehusstreik.

– Streiken har ført til svært mange utsatte konsultasjoner, behandlinger og undersøkelser, sa hun tirsdag.

– Tvungen lønnsnemnd løser ingenting. Dette vil medføre at kampen blir flyttet inn på sykehusene, og vi får en massiv uro og tillitskrise på sykehusene de neste årene, sier Geir Arne Sunde, som er foretakstillitsvalgt i Legeforeningen i Helse Bergen til NRK.

Økt bevissthet

Frøyland forklarer tillitskrisen i sykehusene slik: – Når man ikke kan stole på at man blir ivaretatt i vaktsystemet sitt, og ikke stoler på at 60 timers uker blir forvaltet på en god måte, så påvirker det arbeidsforholdet.

Han mener uansett ikke at streiken har vært forgjeves.

– Den har skapt en bevissthet hos svært mange om hvor viktig kollektivt vern er, og dette gir oss drahjelp når vi skal inn til Rikslønnsnemnda. De har helt sikkert fått med seg det som nærmest er et folkekrav om kollektive avtaler, sier Frøyland.

Rikslønnsnemnda

Striden har handlet om legenes arbeidstidsordninger. Legene har krevd at dagens praksis med såkalte «rullerende arbeidsplan» skulle tariffestes, mens Spekter har stått hardt på at det er arbeidsgivers rett og plikt å planlegge legenes arbeidstid, slik de mener dagens avtale åpner for.

Nå skal begge parter prosedere sine syn for Rikslønnsnemnda, som tar den endelige avgjørelsen i saken. Det kan ta inntil seks uker før resultatet fra Rikslønnsnemnda er klart.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!