Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

14.000 «tyskertøser» internert etter krigen

Så mange som 14.000 norske kvinner kan ha blitt satt i fengsel eller internert uten lovhjemmel etter siste krig. Dette kommer fram i den nye boken til førstearkivar Kåre Olsen ved Riksarkivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boken «Krigens barn - de norske krigsbarna og deres mødre» tar for seg kvinnene som hadde forhold til tyske soldater og de mange tusen barna som fulgte av disse forbindelsene. Kåre Olsen har hovedsakelig gransket skriftlig materiale.

Olsen mener ifølge Dagsavisen at den veldige aggresjonen mot «tyskertøsene» etter krigen ble avspeilet i de fleste av samfunnets institusjoner, også i rettsvesenet og i psykiatrien.

- I Østfold og andre steder i landet brukte rettsvesenet vikarierende motiver som «landssvik» og «smittefare» for å sperre kvinnene inne. Kvinner ansatt i det offentlige mistet jobben. De som giftet seg med tyskere ble fratatt statsborgerskapet og tvangssendt til Tysklands ruiner, sier Kåre Olsen til Dagsavisen.

Ifølge forfatteren er det første gang det kommer en faghistorisk, bred framstilling med en utførlig bruk av kildemateriale om dette emnet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!