1408 biler brant i natt

- Vi opplever en sjokkbølge som sprer seg over hele landet, sier politisjef Michel Gaudin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På opptøyenes 11. dag synes Frankrikes politi å ha mistet fullstendig kontroll over landets underpriviligerte ungdom. Nå har opptøyene spredd seg fra Paris\' forsteder til byer over hele landet. I natt ble hele 1408 biler brent, ifølge landets politisjef Gaudin. Dette er en sterk økning i antall bilbrenninger per natt. Forrige bilbrenningsrekord ble satt natt til søndag. Da ble 1295 biler brent.

- Ungdommene kaster molotov-coctailer mot politiet, kirker, skoler, biler og dagsentre, sier politisjefen. Nærmest maktesløs.

Massearrestasjoner

Hele 395 personer meldes arrestert over hele landet. Ti politifolk er skadd etter at ungdom skjøt mot dem i Paris-forstaden Grigny, ifølge nyhetsbyrået AP. Det er første gang at politiet er skutt mot siden opptøyene startet.

- Loven må ha siste ord. Staten skal være sterkere enn dem som ønsker å så vold og frykt. De vil bli arrestert, dømt og straffet, sa Frankrikes president Jacques Chirac i sin første kommentar søndag.

Krever at minister går

Ungdommene som har tatt over gatene er unge menn og gutter - helt nede i 12-årsalderen. BBC har snakket med noen av ungdommene i Paris-forstaden Aulnay-sous-Bois.

- Det er ingen som hører på oss. Dette er den eneste måten vi blir hørt på. Sarkozy (innenriksministeren, red.anm) sier han vil tvinge oss i kne - og at vi er søppel. Vi krever at Sarkozy går av. Hvis ikke vil volden fortsette, sier en guttegjeng til BBC.

OVER HELE LANDET: Det begynte i Paris\' forsteder, men nå er opptøyene i Frankrike spredt seg. Disse ungdommene kaster stein mot politiet i dag tidlig. De er  fra Mirail-nabolaget i Toulouse. Foto: THIERRY BORDAS/EPA
OVER HELE LANDET: Det begynte i Paris\' forsteder, men nå er opptøyene i Frankrike spredt seg. Disse ungdommene kaster stein mot politiet i dag tidlig. De er fra Mirail-nabolaget i Toulouse. Foto: THIERRY BORDAS/EPA Vis mer

Ungdommene er sinte over at ingen av Frankrikes toppolitikere kommer til Paris\' forsteder for å møte de sinte ungdommene.

- Han (Sarkozy, red.anm) er for redd til å komme her og snakke med oss, sier noen av ungguttene og fortsetter:

- Vi vil aldri få jobber. Vi ønsker å ønsker å få jobber, men vi vet at så fort folk hører at vi har muslimske navn eller at vi lever i Mitry-området i Aulnay, så blir vi ikke en gang kalt inn til intervju.

Ifølge BBC-journalisten, er ikke mange av jentene som vokser opp i Paris\' forsteder like enige i protestmetodene.

- De burde ikke brenne biler. Det løser ikke våre problemer. Men det vil heller ikke et brev til innenriksministeren. Vi burde organisere fredlige marsjer og demonstrasjoner for å få vårt budskap ut, sier jentene Charlene Pierre (15) og Barro Victoire (15).

<B>BRÅK I SØR-VEST:</B> En brannmann forsøker å slokke flammene på en lastebil i Cenon, like utenfor Bordeaux.
HETT I PARIS:</B> En politimann i Kremlin Bicetre, sør i Paris, står maktesløs og ser at en kraftstasjon er påtent.