1412 ganger kraftigere enn Kobe-jordskjelvet

- Katastrofalt mye energi ble utløst, sier geofysiker.

STORE ØDELEGGELSER: Et raffineri står i brann etter dagens skjelv i Japan. Det er meldt om enorme ødeleggelser langs hele kysten. Foto: AP Photo/Kyodo News/SCANPIX
STORE ØDELEGGELSER: Et raffineri står i brann etter dagens skjelv i Japan. Det er meldt om enorme ødeleggelser langs hele kysten. Foto: AP Photo/Kyodo News/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jordskjelvet utenfor østkysten av Japan, målt til en magnitude på 8,9, er det kraftigste noensinne målt i Japan og et de kraftigste målt på verdensbasis.

Få det siste av oppdatert informasjon i Dagbladets nyhetsstudio.

Jordskjelvskalaen er logaritmisk, hvilket vil si at et skjelv på for eksempel 8 har ti ganger større amplitude på et seismogram enn et som måles til 7.

Mengden energi utløst øker imidlertid tilnærmet 32 ganger fra foregående nivå. Jordskjelvet som rammet Kobe 17. januar 1995 var til sammenlikning 6.8 på samme skala. Og forskjellen på 2,1 til dagens skjelv er veldig stor, sier professor i geofysikk, Kuvvet Atakan, til Dagbladet.

Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer

Mengden energi utløst under dagens skjelv er hele 1412 ganger høyere enn i Kobe (se utregningen her).

- 8,9 er et veldig katastrofalt jordskjelv, og vi har nå sett ringvirkningene av denne tsunamien som har truffet Japan. Slike skjelv kan få enorme konsekvenser, og jeg regner med at det vil bli mer tydelig når vi begynner å få oversikt, sier professor Atakan ved  Universitetet i Bergen (UiB) til Dagbladet.

Det er foreløpig ingen som har oversikt over ødeleggelser eller skadde og døde mennesker i dagens skjelv.

Skadene forårsaket av et jordskjelv er avhengige av flere faktorer, inkludert dybden under jordskorpen og avstanden fra tettbebygde områder. Kobe-skjelvet, som tok livet av minst 6400 personer hadde episenter bare 20 km unna byen.

I DAG: Knuste biler i byen Mito. Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS / SCANPIX
I DAG: Knuste biler i byen Mito. Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS / SCANPIX Vis mer

Og 1923-skjelvet, som fram til i dag var det kraftigste til å ramme Japan med en magnitude på 7,9, hadde episenter lenger sør og dermed nærmere landets tettbebygde hovedstad, sier Atakan.

- 143 000 mennesker omkom da. Heldigvis var dagens skjelv lenger nord, slik at antallet mennesker som blir rammet er lavere, relativt sett, sier Atakan til Dagbladet.

Årsaken til den voldsomme tsunamibølgen, som foruten Japan skal ramme blant annet Australia og New Zealand før den reiser over Stillehavet det neste døgnet og treffer Amerika, er enorme forskyvninger på havbunnen, sier professoren.

Disse energirike forskyvningene vil i tur forflytte store mengder vann som kan reise svært langt og treffe med voldsom kraft.

KOBE I 1995: Dagens skjelv utløste mye, mye mer energi, men hadde episenter lenger unna tettbebygde strøk. Foto: cf/pb/Kimimasa Mayama/REUTERS/SCANPIX
KOBE I 1995: Dagens skjelv utløste mye, mye mer energi, men hadde episenter lenger unna tettbebygde strøk. Foto: cf/pb/Kimimasa Mayama/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Japan rystes til stadighet av en rekke jordskjelv. Årsaken er at landet ligger utsatt til langs den såkalte «ildringen» som strekker seg i en hesteskoform rundt Stillehavet. Fire av fem jordskjelv i verden finner sted langs dette svært geologisk aktive beltet.