SPESIELT FIENDEBILDE: Politiet møtte liten forståelse for sin tilstedeværelse i Lund i dag.  Foto: SCANPIX
SPESIELT FIENDEBILDE: Politiet møtte liten forståelse for sin tilstedeværelse i Lund i dag. Foto: SCANPIXVis mer

144 anholdt i nynazist-opptøyer

Brostein, flasker og fakler haglet over politi og forbipasserende i Lund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 144 personer ble i kveld anholdt av politiet under voldsomme sammenstøt mellom en gruppe høyreekstreme og voldelige motdemonstranter i Lund i Sverige i kveld.

Mange av bråkmakerne var maskerte, og ifølge Expressen.se hadde flere av nynazistene også bevæpnet seg med batonger. Minst én person måtte fraktes til sykehus etter opptøyene, som varte i flere timer.

Se video fra gateslaget på Expressen.se

Bråket startet da høyreekstremistene skulle gå sin årlige marsj marsj gjennom den svenske byen. 30. november er dødsdagen til Karl XII, og på denne datoen har skandinaviske høyreekstremister i mange år hyllet kongen de ser på som en helteskikkelse.

Angrep politiet
I dag var over hundre politifolk på plass for å holde nynazistene adskilt fra flere hundre motdemonstranter. Mange av dem ønsket en ikke-voldelig aksjon, men da de maskerte "blitzerne" var på plass ble stemningen svært raskt aggressiv på gata i Lund.

Antirasistene tente bengalske lys og fakler, og bare minutter etter at høyreekstremistenes markering hadde startet, løp motdemonstrantene mot dem for en konfrontasjon. Flere kastet brostein mot politiet, som prøvde å skyve folkemengden tilbake med biler.

- Ta unna barna, her er det livsfarlig!, ropte en av politifolkene til en barnefamilie i nærheten da Expressen.se var på stedet.

PÅGREPET: Minst sju av demonstrantene er ennå i politiets varetekt.
PÅGREPET: Minst sju av demonstrantene er ennå i politiets varetekt. Vis mer

Etter hvert tok motdemonstrantene oppstilling flere steder langs den planlagte ruta til nynazistene. De svarte med å kaste både flasker, steiner, brennende fakler og andre gjenstander mot de svartkledde antirasistene.

Fraktet bort i busser og tog
Politi i full opprørsutrustning hadde i perioder problemer med å få kontroll over situasjonen, og tilfeldige forbipasserende og nysgjerrige havnet midt i opptøyene.

Motdemonstrantene lagde "veisperringer" av brennende bildekk, sykkelstativer og veltede søppelspann.

Ved tidligere sammenstøt mellom høyreekstreme og antifascister i Sverige har også nordmenn vært aktive på begge sider, men det har i kveld ikke lyktes Dagbladet.no å få bekreftet at dette var tilfelle i Lund.

Rundt 130 av demonstrantene som ble anholdt ble fraktet bort i busser og løslatt, mens minst sju personer mellom 17 og 26 år ble pågrepet og siktet for vold mot offentlig tjenestemann, skadeverk og "forberedelse av grov legemsbeskadigelse".

Først klokka 20.45 i kveld ble høyreekstremistene eskortert på et tog av politiet, mens Lund sentrum var overstrødd med glasskår og brostein.

Når den såkalte Salemmarsjen avholdes utenfor Stockholm i begynnelsen av desember er det ventet nye sammenstøt mellom nynazister og voldelige antirasister.

MASKERTE: Både mange av de høyreekstreme og den harde kjernen av antirasister var maskerte.  Foto: SCANPIX
MASKERTE: Både mange av de høyreekstreme og den harde kjernen av antirasister var maskerte. Foto: SCANPIX Vis mer