1440 pedofile, 3600 svindlere og 2400 tjuvradder har søkt om sletting fra Google

Bare i løpet av ett døgn har 12000 bedt om å bli «glemt» av nettselskapet.

MANGE VIL BLI GLEMT: Google har mottatt 12000 sletteønsker fra folk som vil bli glemt av nettselskapets søkemotor. Foto:AP/Jens Meyer/NTB Scanpix
MANGE VIL BLI GLEMT: Google har mottatt 12000 sletteønsker fra folk som vil bli glemt av nettselskapets søkemotor. Foto:AP/Jens Meyer/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bare et døgn etter at Google la ut et skjema hvor folk kan søke om å bli fjernet fra søkeresultater, har 12000 europeere bedt internettgiganten tynt om å få lov til å bli «glemt», skriver Daily Mail.

Som Dagbladet skrev i går slo EU-domstolen tidligere denne måneden fast at nettbrukere har en «rett til å bli glemt».

Domstolen slo blant annet fast at lenker til personlig informasjon må kunne slettes fra søketreffene dersom informasjonen framstår som usann, irrelevant eller utdatert.

I går morges valgte Google å legge ut et eget skjema som europeere med sletteønsker kan fylle ut. Skjemaet er internettselskapets foreløpige tiltak som skal sikre at de opererer i tråd med europeisk lov og rett.

12000 søkere Og responsen lot ikke vente på seg. I morges hadde allerede 12000 personer fylt ut skjema med bønn om å bli slettet fra søkeresultater.

Foreløpige tall viser at over 60 prosent av sletteønskene kommer fra folk med kriminell fortid, noe som har skapt misnøye med EU-domstolens beslutning, ifølge Daily Mail.

12 prosent eller drøyt 1400 av søknadene skal komme fra pedofile, 30 prosent eller 3600 av søknadene skal komme fra svindlere og 20 prosent eller om lag 2400 søknader skal komme fra personer som er blitt arrestert eller domfelt.

På det meste, skal Google ha mottatt 20 søknader i minuttet.

Blant de første søkerne var en skuespiller som har hatt et forhold til en tenåring, et kjendisbarn som er domfelt og en mann som har forsøkt å drepe folk i sin egen familie, skriver den britiske avisa.

Google har nedsatt ei gruppe som skal vurdere hver eneste søknad individuelt, og det er slett ikke gitt at alle ønsker vil bli etterkommet. Søknadene vil bli behandlet opp mot kravene EU-domstolen har satt.

Gjelder i Norge Google skriver at de vil forsøke å balansere mellom retten til privatliv og offentlighets rett til informasjon. De oppgir at de særlig vil legge vekt om informasjonen framstår som utdatert og om det er hensyn som tilsier at offentlighet er viktigere.

Personer med et slettebehov må blant anne sende inn lenken(e) til det de vil ha vekk, hvorfor de mener det ikke bør komme fram i nettgigantens søk og kopi av id-kort. Nasjonalitet må også oppgis, og Norge er her et av valgene. Dommen er relavant også for norske nettbrukere, selv om vi «bare» er EØS-medlemmer.

I noen tilfeller kan det være aktuelt at navn og identifiserende opplysninger fjernes.

- I tilfeller der et nettsøk på for eksempel personnavn gir resultater som kan anses å være utdaterte, irrelevante, overdrevne eller på andre måter gi et misvisende bilde av en sak, kan navnet på personen eller opplysningen som knytter det til personen fjernes, skrev advokat og personvernekspert Jon Wessel-Aas i advokatfirmaet Bing Hodneland tidligere denne måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer