MULIG URETTMESSIG KRAV: Pensjonister kan ha måttet betale penger til NAV urettmessig. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
MULIG URETTMESSIG KRAV: Pensjonister kan ha måttet betale penger til NAV urettmessig. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

1450 pensjonister kan ha fått urettmessig pengekrav fra Nav

Kan ha gått glipp av flere tusen pensjonskroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor fikk 11 000 pensjonister brev fra Nav om at det kan være utbetalt for mye pensjon. 1 453 personer, 13 prosent av dem som mottok brevet, svarte aldri på det.

Som AFP-pensjonist kan man tjene 15 000 kroner utover pensjonen uten at pensjonen blir redusert. I brevet som ble sendt til pensjonistene, skriver Nav at denne grensen er overskredet og at for mye utbetalt pensjon må tilbakebetales.

Nå sier Nav til Stavanger Aftenblad at det kan være feil i inntektsopplysningene.

Nav vet nemlig ikke om pengene er tjent før eller etter man har tatt ut AFP ettersom opplysningene de baserer seg på, kommer fra Skattedirektoratet, som ikke skiller mellom de forskjellige inntektsartene.

Feriepenger som er opptjent før uttak av AFP, skal nemlig ikke regnes med i inntektsgrunnlaget og i stedet regnes med i de 15.000 man kan tjene ekstra.

Hvis den enkelte pensjonist ikke selv reagerer, er sannsynligheten stor for at mange betaler tilbake penger de har rett til å beholde.

- Dessverre er ikke alle like oppmerksomme på plikten til å gi Nav informasjon om endringer, og unnlatelser kan medføre krav om tilbakebetaling. Nav vet at det kan være brukere som vegrer seg for å ta kontakt med etaten av ulike årsaker, sier Anne-Louise Nore ved styringsenheten i Nav Pensjon.

(NTB)