Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

14.57 i går: Her melder drapssiktet 19-åring seg for politiet

Trond Martin Reistad ble likvidert på åpen gate. Drapsmannen hevder han ikke hadde noe valg - og at han handlet i «ubevisst preventiv nødverge».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I forhold til den livstruende situasjonen han har vært i, kan dette være ubevisst preventiv nødverge, mener 21-åringens forsvarer, høyesterettsadvokat Tor Erling Staff.

Begge de siktede, henholdsvis 19 og 21 år, har meldt seg for politiet. 21-åringen erkjenner at han skjøt flere skudd. 19-åringen bekrefter at han var til stede da Trond Martin Reistad ble likvidert på åpen gate i Oslo.

- Truet på livet

Reistad var kamerat med den utpekte hovedmannen. De skal ha kjent hverandre i ett års tid. Både kamerater av hovedsiktede og familien til avdøde, sier til Dagbladet at drapet ikke har sin bakgrunn i et narkotikaoppgjør.

Begge de siktede har vært i et belastet miljø, men de blir ikke betegnet som hardbarkede kriminelle. De er registrert i politiets registre for blant annet narkotikaforbrytelser og innbrudd. Den siktede 19-åringen ble i mai 2002 dømt til 90 dagers ubetinget fengsel og 90 dagers betinget fengsel for legemsbeskadigelse.

19-åringen forklarte seg for politiet i går, mens 21-åringen ennå ikke har forklart seg. Men etter det Dagbladet får opplyst, hevder 21-åringen at drapsofferet truet ham på livet.

- Han ble truet over lang tid. Den siste drapstrusselen kom over telefon dagen før skuddene falt. 21-åringen prøvde å holde seg unna drapsofferet. Han var livredd. Vi tror ikke drapet var planlagt, men at det bare skjedde. 21-åringen var snill, og hadde et onkelbarn han var glad i, sier kamerater av den siktede 21-åringen til Dagbladet.

Møttes tilfeldig

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff, sier han opplever en gutt med sterk angst.

- Jeg kan bekrefte Dagbladets opplysninger om at min klient har følt sterke trusler fra avdøde. Han har vært redd og opplevd truslene som grove drapstrusler. Jeg opplever en gutt med sterk angst og som har tatt drapstruslene svært alvorlig. Jeg opplever at min klient har det kaotisk, men han ønsker å forklare seg for politiet, sier Staff. Dagbladet får bekreftet at 21-åringen hevder at det var helt tilfeldig at han møtte Trond Martin Reistad utenfor kaffebaren på Tonsenhagen tirsdag klokka 13.40.

Politiet tror imidlertid drapet var planlagt, og at det var derfor 21-åringen kom til Tonsenhagen med en pistol.

- Bare vitne

21-åringens to år yngre kamerat er siktet for medvirkning til drapet.

Etter to døgn på rømmen, meldte han seg for politiet like før klokka 15.00 i går. Noen timer tidligere kom han til advokatkontoret Staff sammen med sin far. Dagbladet møtte den siktede noen timer før han gikk til politihuset sammen med sin advokat, Joar Berg Henjum.

- Jeg var bare vitne til drapet, og håper jeg blir sjekket ut av saken så fort som mulig, forklarer 19-åringen, som ikke erkjenner straffskyld. 19-åringen hevder han ikke deltok i selve drapshandlingen, men bekrefter at han var på åstedet da skuddene falt.

- Han er villig til å forklare seg om hva som skjedde, men han ser på seg selv som et vitne i saken. Jeg vil ikke si noe om hvorfor det tok to døgn før han meldte seg, men det sier seg selv at dette har vært en voldsom belastning for ham, sier advokat Henjum.

Seks skudd

Trond Martin Reistad ble likvidert etter at det ble avfyrt i alt seks skudd. Tre eller fire traff 26-åringen.

- Vi har fortsatt ikke funnet drapsvåpenet, sa politioverbetjent Finn Abrahamsen til Dagbladet seint i går kveld.

21-åringen har samtykket til varetektsfengsling uten å bli framstilt i Oslo tingrett. Hans 19 år gamle kamerat blir framstilt for fire ukers varetektsfengsling i dag.

MØTTE DAGBLADET: Dagbladets reporter Frode Hansen (t.h.) møtte den siktede 19-åringen (t.v.) før han ble fulgt av sin advokat, Joar Berg Henjum (i midten), til politihuset på Grønland i Oslo.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media