146 dager med full isfront

Det har ikke vært kontakt mellom drapssiktede Tom Hagen (70) og politiet siden juni. Slik påvirker det etterforskningen.

IKKE KONTAKT: Det har ikke vært gjennomført avhør av Tom Hagen på lang tid. Da det ble forsøkt en samtale 3. juni, ble denne avbrutt. Foto: Privat
IKKE KONTAKT: Det har ikke vært gjennomført avhør av Tom Hagen på lang tid. Da det ble forsøkt en samtale 3. juni, ble denne avbrutt. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag er det to år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien 4 på Lørenskog. Det siste livstegnet er en telefonsamtale med sønnen klokka 09.14 den 31. oktober 2018.

Siden har Lisbeth, som hun kalles av venner og familie, vært sporløst forsvunnet.

Sommeren 2019 tok Norges største krimgåte en ny vending.

Det politiet først så på som en kidnapping, mener de nå er et forkledd drap.

28. april ble ektemannen Tom Hagen (70) pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap, men bevisene holdt ikke til varetektsfengsling.

Etter ti dager i isolasjon i Oslo fengsel, var milliardæren en fri mann.

PREGET: Svein Holdens advokatkollega Mikkel Toft Gimse forteller hvorfor avhøret av Tom Hagen måtte avbrytes. Video: Emilie Rydning Vis mer

Ikke avhørt siden i sommer

Den siste samtalen mellom politiet og Tom Hagen var 3. juni, da han møtte til en samtale i Kripos' lokaler i Oslo. Siden har det ikke vært kontakt mellom dem.

Før det har han vært i totalt tolv avhør med politiet.

- Det er Tom Hagens rett å ikke stille til avhør, og det må vi bare forholde oss til. Vi ønsker imidlertid nye avhør av Hagen da dette er viktig for sakens opplysning, sier politiinspektør Agnes Beate Hemiø til Dagbladet.

POLITIINSPEKTØR: Agnes Beate Hemiø uttaler seg om Hagen-saken i Øst politidistrikt. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
POLITIINSPEKTØR: Agnes Beate Hemiø uttaler seg om Hagen-saken i Øst politidistrikt. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Hun understreker at de likevel har et omfattende saksmateriale å undersøke, med store mengder beslag, avhør og videoovervåking.

Samtalen hos Kripos i juni måtte avbrytes på grunn av Tom Hagens helsetilstand. Han var innkalt til flere avhør etter Kripos-møtet, men valgte å ikke stille.

- Vi har rådet Hagen til å ikke gå i ytterligere avhør, og han har bestemt seg for å følge vår anbefaling, sier forsvarer Svein Holden til Dagbladet.

Han ønsker ikke å kommentere hvorfor.

Isfront

Den gang ble det begrunnet med at de ikke kan se hvordan avhørene av Tom Hagen skal bringe saken videre.

- Etterforskningen synes nå ikke å være rettet mot å bringe klarhet i hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen, men har kjørt seg fast i et blindspor der politiet bare er ute etter å ta Tom Hagen, sa Holden til VG i juni.

Dagbladet har tidligere beskrevet hvordan milliardæren ble svært preget av isolasjonen i Oslo fengsel.

Politiet omtalte på sin side Hagen som «pjusk» etter møtet, noe som blusset opp igjen en isfront mellom politiet og familien.

Tom Hagens datter har i et brev beskrevet i detalj hvordan hun har opplevd politiets etterforskning. Her går hun hardt ut mot etterforskningen, sikkerhetshensyn og hvordan avhør har blitt gjennomført. Brevet var tiltenkt Riksadvokaten, men ble aldri sendt.

MULIGE FUNN: Disse små, blågrønne flekkene kan indikere at politiet har funnet nye blodspor i Tom Hagens bolig i Sloraveien 4. Foto: NTB Scanpix / Reporter: Marie Røssland Vis mer

- Utenkelig

Etter å ha vært kaldt mellom politiet og familien i månedsvis, innkalte politiet Hagens tre barn til en samtale 24. september. Politiet ønsker at de skal stille til nye avhør, noe de nekter å gjøre.

- Situasjonen er ikke endret. For dem er det helt utenkelig at Tom Hagen står bak et rigg som dette må være, sier bistandsadvokat Ståle Kihle, som også var til stede på møtet.

I brevet Hagen-dattera har skrevet, beskriver hun det siste avhøret med politiet. Her ble alle tre innkalt til avhør på samme tid, og hun mener det var fordi de da ikke kunne «samkjøre sine forklaringer».

«Det var time inn og time ut om tullete rykter og påstander og intime detaljer om blant annet mine foreldres sexliv. Jeg ble konfrontert med andre vitners utsagn om rykter om ting som skal ha skjedd 30 år tilbake i tid, bagateller og mange direkte løgner som jeg vet ikke er sant, men uansett fremført av avhører som om dette var store saker», skriver hun.

- Kan være en fordel

Heller ikke «kryptomannen», som både er siktet for frihetsberøvelse og drap, har vært i nye avhør med politiet. Den 32 år gamle mannen kontaktet Hagens selskap, Tom Hagen Eiendom AS, med en forretningsidé som omhandlet kryptovalutaen Bitcoin.

Tidligere politioverbetjent og leder av voldsavsnittet i Oslo-politiet, Finn Abrahamsen, forklarer at avhør er noe av det viktigste politiet gjør.

- I dette tilfellet har det oppstått en konflikt med politiet. Det er spesielt og ikke ofte man opplever. Jeg vil tro Hagen følger rådene fra advokatene sine. Å nekte avhør, kan være en fordel for ham på sikt, sier Abrahamsen.

AVHØR ER VIKTIG: Tidligere politimann Finn Abrahamsen jobber nå som privatetterforsker. Han forklarer at avhør er en viktig brikke i en politietterforskning. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
AVHØR ER VIKTIG: Tidligere politimann Finn Abrahamsen jobber nå som privatetterforsker. Han forklarer at avhør er en viktig brikke i en politietterforskning. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Han understreker at det ikke er heldig for politiets etterforskning, da de gjerne vil ha informasjon, samt konfrontere ham med informasjon de får inn.

- Det er vanskelig å si hvilken ulempe det får, men det kan kreve enda mer ressursbruk fra politiet i arbeidet.

- Er det vanskelig for politet å etterforske bredt, både Hagens skyld og uskyld, når han selv og familien ikke vil avhøres?

- De er avhørt tidligere, men så kan det ha kommet ny informasjon som politiet skulle hatt dialog om med både Hagen og pårørende. Da blir dette liggende eller de må gå andre veier for å få svar. Kanskje får de ikke svar, og må vente til de får han i tale igjen. Ingen vet svaret på hva som har foregått. Saken er jo helt åpen ennå. Kommer det opplysninger om andre, sjekker politiet ut dette. Det er de forpliktet til å gjøre.

Abrahamsen påpeker at selv om Tom Hagen er siktet, betyr ikke det at han er skyldig. Den tidligere polititoppen understreker at en siktelse gir politiet rettslige rettigheter som kommer godt med i etterforskningen.

- Skulle Hagen være et feilskjær, er det viktig at det kommer fram, og det snart. Om dette blir evigvarende, vil han leve med det resten av livet. Selv etter en henleggelse på bevisets stilling, vil noen tenke at han er skyldig.

Sporene som ble kalde

I løpet av disse to åra har politiet etterforsket en rekke spor. Noen av dem er lagt bort.

Politiet etterforsket tidlig en artikkel fra Dagens Næringsliv, publisert 27. juli 2018. Avisa omtalte Hagens rekordresultat i 2017, hvor han av en omsetning på nesten 2,4 milliarder kroner, satt igjen med 174 millioner kroner etter skatt.

Ifølge Aftenposten undersøkte politiet om de antatte kidnapperne kan ha fått øynene opp for Hagens rikdom gjennom DN-artikkelen.

På den andre pressekonferansen politiet holdt om saken i 2019, ble det vist overvåkingsbilder fra Hagens arbeidsplass, Futurum-bygget på Lørenskog. Bildene viste to menn som beveger seg i området. De to ble aldri identifisert, til tross for etterlysningen i pressen.

VIL HA KONTAKT: Torsdag 10. januar gikk politiet ut med to videoer av personer som ble observert utenfor Tom Hagens arbeidsplass 31. oktober. Politiet antar at hun ble bortført på morgenen eller formiddagen samme dag, og ønsker kontakt med disse personene. Video: Politiet Vis mer

I juni 2019 opplyste politiet at de la bort jakten på de såkalte Futurum-mennene. Politiinspektøren ønsker ikke å gå inn på hvorfor, annet enn at de mener det er mindre sannsynlig at de to har en rolle i saken.

En annen som har vært etterlyst, er «hettemannen». Mannen, som er i 60-åra, ble forrige uke sjekket ut av saken, da han meldte seg for politiet.

Politiet etterforsket den antatte kidnappingen i hemmelighet i to måneder, før de gikk ut i media med saken i januar 2019. I dette tidsrommet kan viktig informasjon ha gått tapt.

- Det var ingen optimal start for en etterforskning, men vi sikret oss elektroniske spor. Det ble også tatt avhør, men det er klart at vi kan ha gått glipp av vitneobservasjoner som følge av at saken ikke kunne etterforskes offentlig fra start, sier politiinspektør Hemiø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer