146 nye dødsfall granskes

LONDON (Dagbladet): En uavhengig kommisjon skal nå granske hvordan det var mulig for doktor Harold Shipman å bedrive sine grusomme ugjerninger uten å bli fanget opp. Mandag ble han dømt for 15 drap. I tillegg skal ytterligere 146 mistenkelige dødsfall etterforskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seriemorder Harold Frederick Shipmans ugjerninger gjennom flere år ryster Storbritannia. Alle spør seg hvordan en lege kan unnslippe systemet slik han har gjort. I går varslet helseminister Alan Milburn full offentlig gransking.

- Shipman-saken skal ikke få lov til å ødelegge de bånd som eksisterer mellom lege og pasient. Vi skal gjøre alt for å finne ut hvordan og hvorfor dette kunne skje, sa ministeren i Underhuset i går.

Får ikke ro

Ofrenes pårørende og de som mistenker at han har medvirket til deres kjæres bortgang får ikke ro før hver stein er snudd og gransket i denne saken. Doktor Shipmans grusomheter avslører et helsesystem med brister som ingen kan leve med.

Samtidig peker legenes representanter på at dette er en kriminell manns verk, som ikke er representativt for den innsats Storbritannias mange familieleger daglig utfører.

Politiet i Manchester avslørte i går at de skal etterforske ytterligere 146 dødsfall som kan knyttes til doktor Harold Shipman. Det synes vanskelig å kartlegge hva som har vært familielegens motiver for å drepe sine pasienter.

Enkelte peker på at 54-åringen nøt å leke Gud, andre analyserer hans bakgrunn og spesielt hvilken betydning morens tidlige død har hatt.

Ingen synes for øyeblikket å kunne gi tilfredsstillende svar på dette spørsmålet.