149 smittet i stort smitteutbrudd

Oslo kommune opplyser i en pressemelding at det er flere store smitteutbrudd på sykehjem og helsehus. Det undersøkes nå om det er snakk om mutanten fra Storbritannia.

BERØRT: Solvang Helsehus er blant stedene berørt av smitte. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
BERØRT: Solvang Helsehus er blant stedene berørt av smitte. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 72 200 +499
mutantsmittet1 120
døde 623
påvist smittet 115 000 000+307.2K
døde 2 550 000 +10.3K
Se mer

I løpet av de siste dagene har 23 medarbeidere på Solvang helsehus testet positivt. Smitten har i dag også spredd seg til seks pasienter som er på korttidsopphold, melder kommunen. Det er også et stort smitteutbrudd på Uranienborghjemmet.

- Vi tester alle medarbeidere og alle beboere i flere runder for avdekke all smitte når vi får en uoversiktlig smittesituasjon. Det settes inn mye ressurser på smittesporing og alle nærkontakter blir sendt i karantene for unngå spredning. Vi tester mange selv og har i tillegg fått bistand fra Oslo kommunes testbusser for masseteste, både på sykehjem med kjent smitte og på sykehjem uten kjent smitte. Det er satt inn ekstra ressurser på renhold og alle medarbeidere med pasientkontakt bruker både munnbind og visir, sier etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten.

For tida er totalt 81 medarbeidere smittet og 171 i karantene, opplyser kommunen. 28 beboere er smittet med covid-19. Totalt er 109 da smittet, fordelt på 25 sykehjem.

I tillegg er det det siste døgnet registrert 40 nye smittede, opplyser Henrik Mevold, avdelingsdirektør i sykehjemsetaten, til Dagbladet. Det gjør at det totale tallet nå er på 149.

Dagbladet omtalte fredag at det har vært et betydelig smittepress inn mot sykehjemmene i Oslo på kort tid. Blant institusjonene er Solvang helsehus.

MER SMITTSOMT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller til Dagbladet TV at den muterte versjonen av coronaviruset er opptil 70 prosent mer smittsomt. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Nå skal det undersøkes om det er snakk om en mutasjon som gjør at smittetrykket er såpass høyt. Den britiske mutanten, som har ført til nedstengning i flere kommuner i Oslo-området, ble fredag omtalt som ute av kontroll i Nordre Follo kommune.

Avdelingsdirektør Henrik Mevold i sykehjemsetaten i Oslo kommune, sier det har gått et par uker siden de sendte inn prøvene for å sjekke om det er snakk om en mutant, men at de ikke har fått svar ennå.

- Vi har sendt prøver til FHI for å få dem analysert. Vi har ingen bekreftelser så langt på at det muterte viruset er påvist hos oss, men vi tar de forholdsreglene vi kan. Vi tester bredt og jobber aktivt med smittesporing på flere institusjoner, sa Mevold til Dagbladet i går.

Status vaksinasjon Full oversikt

334 863 (6.2%)i Norge har fått dose nr 1
162 511 (3.03%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer