VAR DØDELIG SYK: De to reinene i Sogn og Fjordane er de to første reinsdyrene på kloden der nervecelle-sykdommen CWD er registert. Her blir hodet til den siste bukken obdusert på Veterinærinstituttet i Oslo sist uke. Foto: Mari M. Press, Veterinærinstituttet.
VAR DØDELIG SYK: De to reinene i Sogn og Fjordane er de to første reinsdyrene på kloden der nervecelle-sykdommen CWD er registert. Her blir hodet til den siste bukken obdusert på Veterinærinstituttet i Oslo sist uke. Foto: Mari M. Press, Veterinærinstituttet.Vis mer

15 000 hoder på et fat for å sjekke dødelig nervesykdom

I høst er det strengere å være jeger. Må levere hele hodet på elg, hjort og rein. Slakt og jakttrofeer i «husarrest» til testen er klar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Funn av den dødelige og smittsomme hjernenervesykdommen CWD (chronic wasting disease) - skrantesyke - på to reinsdyr i Lærdal i Sogn og Fjordane og på to elger i Selbu i Sør-Trøndelag utløser den største helsesjekken som høstens jegere og veterinærmyndighetene har vært med på.

Jegere i 51 utpekte kommuner fra Troms i nord til Vest-Agder i sør må de nærmeste ukene møte opp på angitte leveringssteder med avkappede hoder fra 15 000 villrein, hjort og elg.

Og dyreslaktene må henge urørt i «husarrest» til hjerneprøvene er analysert, forhåpentlig innen fire dager, med negativt resultat. Jegerne må vente på samme prøveresultater for å få tilbakelevert sine jakttrofeer.

De eneste jaktfylkene som slipper unna nå, er Finnmark, Rogaland, Aust-Agder, Østfold, Akershus og Oslo.

Mørkt bakteppe

Sykdommen angriper nerveceller i hjernen til hjortedyr, bryter ned helsetilstanden og er hundre prosent dødelig.

Det aller mørkeste bakteppet er at sykdommen skal kunne smitte fra dyr til mennesker, som kugalskap/Creutzfeldt-Jakobs sykdom.

- Ja, dette er en av de største kartleggingene vi skal gjøre noen gang. Og nei - det er ingen indikasjoner på skrantesyke kan smitte til mennesker, sier fagdirektør Karina Landsverk i Mattilsynet til Dagbladet.

Sykdommen ble første gang registrert i en hjortefarm i Colorado i USA i 1967.

Nå er den registrert i 24 stater i USA og to provinser i Canada før den dukket opp i Norge og Europa for første gang.

I tette bestander i Nord-Amerika har 30 prosent av dyrene blitt smittet og dødd.

Tre teorier

Forskerne vet ikke hvordan smitten har krysset havet til norsk rein og elg, men Norges Jeger- og Fiskerforbund har registrert de tre mest utbredte teoriene: importert hjorteurin til lokkemiddel på jakt og naturfotografering, import av dyr eller transport av trekkhunder fra Nord-Amerika.

TRYGT PÅ VEGGEN: Denne gamleelgen henger trygt på veggen til Ælj i solnedgang-festivalen i Solum utenfor Skien. Men i høst er Skien blant kommunene der elgjegerne ikke får beholde sine trofeer før Mattilsynet og Veterinærsinstituttet har testet host fritt for skrantesyke. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN / DAGBLADET. 
TRYGT PÅ VEGGEN: Denne gamleelgen henger trygt på veggen til Ælj i solnedgang-festivalen i Solum utenfor Skien. Men i høst er Skien blant kommunene der elgjegerne ikke får beholde sine trofeer før Mattilsynet og Veterinærsinstituttet har testet host fritt for skrantesyke. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN / DAGBLADET.  Vis mer

- Kjøttkontrollene de siste høstjaktene er bare småtteri mot dette, og vi får masse henvendelser fra jegere, særlig om hva de skal gjøre hvis slaktene blir hengende så lenge at de tar skade før de kan flås og stykkes opp.

- Våre medlemmer vil selvsagt medvirke til å få sjekket om sykdommen har noe omfang i Norge, sier informasjonssjef Espen Farstad i Jeger og Fisk til Dagbladet.

Ihjelkjørte rådyr

IKKE NERVESYKDOM: Veterinærinstituttet har analysert prøvene av de døde reinsdyrene på Hardangervidda. Ingen av dem var smittet av den dødelige sykdommen CWD, og lynnedslag står tilbake som årsaken til at en flokk på 323 villrein ble funnet døde 25. august. Foto: Haavard Kjøntveit, Statens Naturoppsyn/NTB Scanpix.
IKKE NERVESYKDOM: Veterinærinstituttet har analysert prøvene av de døde reinsdyrene på Hardangervidda. Ingen av dem var smittet av den dødelige sykdommen CWD, og lynnedslag står tilbake som årsaken til at en flokk på 323 villrein ble funnet døde 25. august. Foto: Haavard Kjøntveit, Statens Naturoppsyn/NTB Scanpix. Vis mer

Veterinærinstituttets laboratorium i Oslo har trappet opp beredskapen til å ha klar resultater av prøvene som blir tilsendt fra de avkappede hodene rundt om i landet i løpet av ti til fire dager.

- Vi bygger opp en beredskap med kjølekontainere til slakt dersom prøvene skulle hope seg opp i perioder. I tillegg til de 15 000 jaktdyrene skal det tas prøver av tamreinslakt og av rådyr som blir kjørt i hjel i trafikken eller må avlives på grunn av mistenkelig oppførsel, sier fagdirektør Karina Landsverk.