15 000 oljejobber er borte

På bare tre måneder har nedbemanningen i oljebransjen økt med 50 prosent, og det er før Statoils neste kuttrunde.

OLJEJOBBER: Verftsselskapet Aibel er blant de som har kuttet flest stillinger i den norske oljebransjen. Manglende oppdrag etter ferdigstillelsen av
Gudrun-plattformen i fjor var en medvirkende årsak. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
OLJEJOBBER: Verftsselskapet Aibel er blant de som har kuttet flest stillinger i den norske oljebransjen. Manglende oppdrag etter ferdigstillelsen av Gudrun-plattformen i fjor var en medvirkende årsak. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): DNB Markets' oversikt over kunngjorte jobbkutt i den norske oljebransjen viser nå at mellom 13 570 og 14 895 stillinger er blitt borte siden 2013. For bare tre måneder siden var tallet mellom 8 900 og 9 400, skriver Finansavisen i dag.

Men etter det avisen kjenner til, har antallet tapte oljejobber nå passert 15 000 om man tar med denne ukens kunngjøring fra seismikkselskapet TGS, samt oppdaterte tall fra Kongsberg Oil & Gas Technology.

De 15 000 tapte oljejobbene inkluderer nær 4 000 årsverk i innleid arbeidskraft.

Ledigheten stiger raskt SSB venter at arbeidsledigheten i Norge skal stige til 3,9 prosent i år, fra 3,5 prosent i fjor. Men ledigheten er allerede kommet opp i 3,9 prosent.

- Det som skjer i oljevirksomheten er en helt dominerende faktor bak økningen i arbeidsledigheten. Vi hadde ikke regnet med at ledigheten skulle komme så fort opp, sier forsker Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå (SSB) til Finansavisen.

Han legger til at isolert sett kan dette peke i retning av at ledigheten vil øke noe mer enn SSBs prognoser tilsier.

Flere jobbkutt i vente De 15 000 inkluderer ikke nedbemanningen i Schlumberger og Shell Norge, der førstenevnte har kunngjort å kutte 9 000 stillinger globalt, uten å ha kvantifisert dette for virksomheten i Norge. Men etter det Finansavisen erfarer, står trolig rundt 250 stillinger i fare.

Sistnevnte har kunngjort en prosess for å redusere kostnadene med 30 prosent, som inkluderer nedbemanning. Dermed ligger det an til at de kunngjorte tapte oljejobbene vil fortsette å øke fremover, skriver avisen.

I tillegg skrev Dagens Næringsliv på mandag at Statoil i mai skal legge frem nye kuttforslag, der målet er å redusere kostnadene med 20 prosent innenfor det tekniske området som sysselsetter 12 000 ingeniører.

Bransjedirektør Knut Sunde i Norsk Industri ser foreløpig ikke lyset i enden av tunnelen og venter fortsatt nedbemanning gjennom 2015 og ut i neste år, skriver Finansavisen.

Flere økonominyheter Resultatvarsel fra Fredriksen-selskap
Får 17 millioner for å ikke jobbe i 4 år
Varslet Statoil to uker etter bryllupet