15 000 rømmer fra vold og kaos i Burma

Opprør på grensa til Thailand.

RØMMER: Minst 15 000 flyktninger har rømt fra Burma til Thailand etter harde kamper mellom opprørere og burmesiske styrker mandag, melder nyhetsbyrået Ap. Foto: EPA/SCANPIX
RØMMER: Minst 15 000 flyktninger har rømt fra Burma til Thailand etter harde kamper mellom opprørere og burmesiske styrker mandag, melder nyhetsbyrået Ap. Foto: EPA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 15 000 flyktninger har rømt fra Burma til Thailand etter harde kamper mellom opprørere og burmesiske styrker mandag, melder nyhetsbyrået Ap.

Urolighetene startet rett etter Burmas første valg på 20 år. Thailandske myndigheter sier til Ap at det opprørerne først og fremst kommer fra den etniske minoriteten Karen. Minst ti personer er skadet i kampene.

En ikke navngitt kilde i Mandalay karakteriserte valget i Burma søndag som «en kamp mellom en død general, og en levende».

Død og levende general Den levende generalen er militærjuntaens leder general Than Shwe. Den døde er general Ne Win, som kom til makta etter militærkuppet i 1962. Han var juntaens leder inntil han, etter andre generalers mening, ødela det hele ved å legge til rette for et demokratiske valg i 1988 som førte til valgseieren for Aung San Suu Kyis parti i 1990. General Ne Win døde i 2001.

Than Shwe «pensjonerte» Ne Win i 1988, nektet å godkjenne valget, og har holdt Suu Kyi i husarrest i 15 av de siste 20 åra.

«Frie og rettferdige»
De såkalt frie og rettferdige valgene søndag er fordømt av en rekke vestlige ledere som alt annet enn frie og rettferdige. Selv om valgresultatet ikke er klart før mot slutten av uka er det allerede klart at generalenes parti vil få en klar seier, og fortsatt full kontroll over Burma.

Foreløpig er bare 40 av valgkretsene talt opp, med stor suksess for juntaen som var så «heldige» å vinne alle disse kretsene. Den nye grunnloven, som ble vedtatt i 2008, gir på forhånd militæret 25 prosent av setene i parlamentet. Grunnlovsendringer krever mer enn 75 prosents flertall i begge kammeret i parlamentet. Når de nå vil få minst 26 prosent i hvert av kammerene vil de, i tillegg til de 25 prosentene de allerede er tildelt, få et flertall på 51 prosent i alle saker.

ETNISK STRID: Urolighetene startet rett etter Burmas første valg på 20 år. Thailandske myndigheter sier til Ap at det opprørerne først og fremst kommer fra den etniske minoriteten Karen. Minst ti personer er skadet i kampene. Foto: EPA/SCANPIX
ETNISK STRID: Urolighetene startet rett etter Burmas første valg på 20 år. Thailandske myndigheter sier til Ap at det opprørerne først og fremst kommer fra den etniske minoriteten Karen. Minst ti personer er skadet i kampene. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

«Brutalt regime»
- Valget vil bety at man går tilbake til et brutalt regime som har ranet landets ressurser, tillatt omfattende brudd på menneskerettighetene, inkludert interneringer uten lov og dom, forsvinninger, voldtekter og tortur, har den britiske utenriksministeren William Hague sagt.

Valgvinnerne vil få 224 plasser i den nybygde nasjonalforsamlingen med 168 valgte kandidater, og 56 som er utpekt av juntaen. I folkeforsamlingen vil det bli plass til 330 valgte kandidater pluss 110 som er utpekt av juntaen.

Til sammen skal det velges 1159 representanter til Burmas parlament og 14 regionale parlamenter.

37 partier
Til sammen 37 partier stilte til valg. Generalenes parti Unionen for solidaritet og utvikling stilte med 1112 kandidater til de 1159 setene i nasjonalforsamlingen og regionale parlamenter. Deres fremste utfordrer er Det nasjonale enhetspartier, som lanserte 995, støtter den tidligere juntalederen. Tredje størst er utbryterne fra Suu Kyis Den nasjonale liga for demokrati, som kaller seg Nasjonal demokratisk styrke, klarte bare å stille bare 164 kandidater, hvorav 141 til nasjonal og folkeforsamlingen.

LEVENDE GENERAL: En ikke navngitt kilde i Mandalay karakteriserte valget i Burma søndag som «en kamp mellom en død general, og en levende». Den levende generalen er militærjuntaens leder general Than Shwe. Than Shwe «pensjonerte» Ne Win i 1988, nektet å godkjenne valget, og har holdt Suu Kyi i husarrest i 15 av de siste 20 åra. Foto: EPA/SCANPIX
LEVENDE GENERAL: En ikke navngitt kilde i Mandalay karakteriserte valget i Burma søndag som «en kamp mellom en død general, og en levende». Den levende generalen er militærjuntaens leder general Than Shwe. Than Shwe «pensjonerte» Ne Win i 1988, nektet å godkjenne valget, og har holdt Suu Kyi i husarrest i 15 av de siste 20 åra. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer