GRAVFERD: Svøpt i det amerikanske flagget blir Lawrence Stacks kiste fraktet ut av kirken i forbindelse med begravelsen fredag. Gående bak kista, kledd i hvitt, er enka etter brannsjefen, Theresa Stack. Foto: AP Photo / Frank Eltman
GRAVFERD: Svøpt i det amerikanske flagget blir Lawrence Stacks kiste fraktet ut av kirken i forbindelse med begravelsen fredag. Gående bak kista, kledd i hvitt, er enka etter brannsjefen, Theresa Stack. Foto: AP Photo / Frank EltmanVis mer

15 år etter 11.september-terroren kunne brannsjef Lawrence Stack endelig gravlegges

- Nå vil vi ha et sted å gå til, sier kona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke fikk alle brannstasjoner i New York den samme meldingen. Ut av printerne byen rundt kom den samme skriftlige beskjeden, kode 5-5-5-5: Et dødsfall i tjenesten.

Døde 11.september

«Det er med sorg avdelingen kunngjør at bataljonssjef Lawrence T. Stack er død, som følge av skadene han pådro seg da han arbeidet ved Mahattan Box 5-5-8087», lød meldingen, ifølge New York Times.

Samtlige brannmenn vet hva det dreier seg om. Beskjeden ble etterfulgt av et klokkeslett, 8.47 a.m., og datoen 11.september 2001.

Fram til forrige uke hadde man ikke kunngjort dødsfallet til brannsjef Stack. Årsaken til det er at man ikke hadde funnet levninger av Stack i ruinene ved tvillingtårnene. En katolsk begravelse krever at man har levninger av den avdøde, og familien utsatte dermed begravelsen i håp om at spor av en kjær ektemann og pappa skulle bli funnet.

- Uker ble til måneder. Måneder ble til år. To år ble til fem, som ble til ti. Nå er det 15 år, sier Michael Stack, en av brannsjefens to sønner, som begge har fulgt i sin fars fotspor.

SØNNENE: Brannsjef Lawrence Stacks tø sønner, Michael (t.v) og Brian, har begge gått i sin fars fotspor og jobber som brannmenn i New York. Foto:  Andrew Theodorakis / Getty Images / AFP / NTB scanpix
SØNNENE: Brannsjef Lawrence Stacks tø sønner, Michael (t.v) og Brian, har begge gått i sin fars fotspor og jobber som brannmenn i New York. Foto:  Andrew Theodorakis / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer

I dagene og ukene etter terrorangrepet dro Michael til ruinene i håp om at de skulle finne faren. Men de fant ham aldri.

Og i fjor sa Theresa, brannsjefens kone, at nok er nok.

- Hun trakk en strek i sanden og sa: Vi fortsetter ikke med dette etter at det er gått 15 år, forteller Michael.

Var donor

Årsaken til at det etter 15 år endelig kunne holdes en begravelse for Lawrence Stack må tilskrives brannsjefens egen godhet.

18 måneder før sin død bestemte han seg for, sammen med sin kone Theresa, å registrere seg i beinmargsregisteret som en mulig donor. Da han gjorde det ga han en blodprøve, men Stacks beinmarg matchet ikke med noen av dem som trengte transplantasjon på det tidspunktet, og blodprøven ble lagt på et kjølerom.

Blodsenteret i New York gikk gjennom sine donorlister etter 11.september og oppdaget at 143 av brannemennene som døde den dagen hadde skrevet seg opp som beinmargsdonorer. Familiene ble informert og blodprøvene ble satt tilside.

I løpet av årene har blodsenteret gitt små glass med blod til slektninger. Noen har puttet glassene i fryseren hjemme, mens noen har begravet dem.

I fjor dro Theresa Stack og hennes to sønner til blodsenteret, som lokaliserte blodet som Lawrence hadde gitt.

Ble begravet

Og fredag ble det lille glasset med blodet senket i jorden i en kiste, skriver nyhetsbyrået AP.

- Nå får vi et sted å gå til, sa kona Theresa i forkant av begravelsen.

Tusenvis av brannmenn kledd i sine blå dresser møtte fram under begravelsen for å vise den avdøde brannsjefen ære på hans siste ferd.

- Larry ble drept av en terrorist. Om det har gått 15 år eller om det skjedde i går, så fortjener han en tjenestebegravelse og han skal få den respekten. Larry var en god mann, sier den pensjonerte brannmannen Ray Pfeiffer.

Gravferden ble holdt fra den romersk-katolske kirken Saints Philip and James på Long Island.

DØDE: Lawrence T. Stack døde under terrorangrepet 11-september 2001. Han ble 58 år gammel. Foto: AP Photo / NTB scanpix
DØDE: Lawrence T. Stack døde under terrorangrepet 11-september 2001. Han ble 58 år gammel. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer

Hjalp skadet mann

Under begravelsesseremonien fortalte sønnen Michael at faren hadde jobbet med en rapport om dødsfallet til tre brannmenn 17.juni 2001, da han fikk vite at to fly hadde krasjet inn i World Trade Center. Lawrence Stack rykket umiddelbart ut og hjalp folk med å rømme fra infernoet.

Han ble sist sett mens hjalp han en mann som hadde skadet beinet, da det sørlige tårnet plutselig kollapset.

Theresa Stack fikk sin manns brannhjelm da hun forlot kirken, og sa at familien ønsket en offentlig begravelse «sånn at folk ikke glemmer 11.september».

Brannsjef Lawrence T. Stack ble gravlagt på det som skulle vært han og kona Theresas 49-års bryllupsdag.