Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

15 år gammel asylsøker fra Algerie tas to ganger i uka for narkosalg

Barnevernet får ikke lov til å gi ham et tilbud.

NARKOMILJØ: En rekke unge asylsøkere selger og misbruker narkotika. Politiet mener de tilhører et organisert miljø.  Foto: Sara Johannessen/SCANPIX
NARKOMILJØ: En rekke unge asylsøkere selger og misbruker narkotika. Politiet mener de tilhører et organisert miljø. Foto: Sara Johannessen/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): De er unge. De har kommet til Norge som asylsøkere. De selger narkotika. De er identitetsløse. De er trolig del av et organisert, kriminelt nettverk. Og de tas av politiet gang, på gang, på gang.

Politiforum forteller i dag historien om 16 unge menn som politiet mistenker er rekruttert til Norge fra bakmenn ute i Europa for å selge narkotika.

Bakmennene vet at risikoen og sjansene for å bli tatt er enda mindre ved å bruke unge selgere.

- Godt organisert

Unge gjengangere-prosjektet i Oslo er jevnlig i kontakt med de unge guttene.

- Vårt inntrykk er at dette er en organisert virksomhet. Det jobbes med å finne bakmenn til dette nettverket. Om rekrutteringen skjer i når de kommer til Norge, om det skjer inne på asylmottaket eller allerede i hjemlandet vet vi ikke sikkert, sier Geir Tveit til Dagbladet.

Han sier Gatepatruljen og flere andre seksjoner i politiet er i kontakt med personer i miljøet, men de har ikke den totale oversikt.

- Vi vet at det er flere enn de vi tar inn der ute. Det er trolig store mørketall, sier han.

De unge gjengangerne kommer hovedsakelig fra Algerie, Vietnam, Libya, Marokko og
Chile. Enkelte andre sier til politiet at de er statsløse.

16-åring tatt 17 ganger

En av guttene, 16 år gammel gutt fra Algerie er tatt 17 ganger av politiet.

Hvordan skal en redde disse ungdommene? Det første skrittet må være å fjerne dem fra det kriminelle miljøet, mener politiet.

Men det er ikke alltid politiet får drahjelpen de føler de trenger fra resten av det offentlige.

En annen av gjengangerne en 15 år gammel gutt fra samme land.

De siste månedene er han blitt tatt av politiet i gjennomsnitt to ganger i uka for bruk og salg av narkotika, skriver Politiforum.

Politiet har forsøkt å skaffe gutten et tilbud i barnevernet. Til Barnevernsvakten, som er svært bekymret for gutten, har han sagt at han ikke kunne bo på asylmottaket fordi han var i konflikt med andre beboere der, og at han i perioder har bodd på gata. Påtalemyndigheten i Oslo mener gutten oppfyller vilkårene for å bli plassert i institusjon. Men Fylkesnemnda i Oslo og Akershus har avvist forslaget, ifølge Politiforum.

- Disse barna går ute i gata igjen, sier Tveit

Geir Nerland, leder av Oslo-politiets gatepatrulje som jobber aktivt opp mot de yngste miljøene, reagerer kraftig.

- Det må være noe riv ruskende galt med systemet når denne gutten ikke får den hjelpen han trenger. Her har politi og barnevernet gjort en veldig god jobb, men så velger Fylkesnemnda for Oslo og Akershus å avvise forslaget. For meg er det helt uforståelig. Det er ubegripelig at fylkesnemnda i vedtaket presterer å skrive at politiets plassering bærer preg av å være et varetektsopphold, sier Nerland til Politiforum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media