15 år og kidnappet av IS

Irakisk yazidi-jente ble tvangsgiftet to ganger med IS-militante. Klarte til slutt å rømme.

KIDNAPPET OG TVANGSGIFTET:  Denne 15 år gamle jenta ble kidnappet og tvangsgiftet til en av de militante i den beryktede gruppa Den islamske stat (IS) tidligere i år. Nyhetsbyrået Ap har møtt henne i Maqluba, en kurdisk by i Dahuk, nord i Irak. Jenta var blant hundrevis av yazidi-kvinner som ble kidnappet i august, da IS kom til hjembyen deres, Sinjar. Byen ligger i det nord-vestlige Irak. Foto: Dalton Bennett/Ap/Scanpix
KIDNAPPET OG TVANGSGIFTET: Denne 15 år gamle jenta ble kidnappet og tvangsgiftet til en av de militante i den beryktede gruppa Den islamske stat (IS) tidligere i år. Nyhetsbyrået Ap har møtt henne i Maqluba, en kurdisk by i Dahuk, nord i Irak. Jenta var blant hundrevis av yazidi-kvinner som ble kidnappet i august, da IS kom til hjembyen deres, Sinjar. Byen ligger i det nord-vestlige Irak. Foto: Dalton Bennett/Ap/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den unge yazidi-jenta sitter og skjelver mens hun forteller om tida da hun ble kidnappet fra familien av militante krigere fra IS-gruppa tidligere i år. Hun er anonym, på grunn av egen sikkerhet.

Det er journalisten Dalton Bennett i nyhetsbyrået Ap som har møtt henne og en rekke andre kvinner, i landsbyen Maqluba i Irak. Alle forteller historier om hvordan de militante i IS solgte jentene til IS sine utenlandske krigere, eller til folk som ville gifte seg med dem.

Hus med kidnappede jenter Den 15-årige jenta og to av søstrene hennes ble først fraktet fra et sted til et annet. Den første byen de kom til, var Tal Afar, hvor jenta ble plassert i Badosh-fengselet. Da amerikanske styrker begynte å angripe området fra lufta ble jenta og en rekke andre kvinner og tenåringer fraktet til Mosul, der IS hadde sitt hovedkvarter i Irak.

PÅ FLUKT:  I august i år flyktet hundretusener av yazidier fra byen Sinjar da militante fra IS angrep byen. IS-krigerne ser på yazidiene som ikke-religiøse folk. Likevel valgte de å kidnappe et stort antall kvinner og jenter. Mange av dem skal ha blitt giftet bort til IS-militante. Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix
PÅ FLUKT: I august i år flyktet hundretusener av yazidier fra byen Sinjar da militante fra IS angrep byen. IS-krigerne ser på yazidiene som ikke-religiøse folk. Likevel valgte de å kidnappe et stort antall kvinner og jenter. Mange av dem skal ha blitt giftet bort til IS-militante. Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix Vis mer

Så ble jentene tatt til den syriske byen Raqqa, som er IS hovedkvarter. I starten ble de plassert i et hus sammen med andre kidnappede jenter, forteller hun til Ap-journalisten.

- De tok jenter til Syria for å selge dem. Jeg ble solgt i Syria. Jeg var rundt fem dager sammen med mine to søstre, så ble en av dem solgt og tatt (tilbake) til Mosul. Jeg ble i Syria, forteller hun.

Skjøt ektemannen I Raqqa ble hun først giftet til en palestinsk mann. 15-åringen hevder at hun skjøt ham. At den irakiske hushjelpa hjalp henne ved å gi henne et våpen. Hun flyktet, men hadde ingen steder å dra. Så hun gikk til det eneste stedet hun visste om, til huset hvor hun hadde bodd med de andre kidnappede jentene i Raqqa.

BOR I LEIRE:  Snart et halvt år etter at yazidi-ene ble tvunget på flukt, bor mange av dem i de kurdiske områdene i det nordlige Irak. Foto: Hadi Mizban/Ap/Scanpix
BOR I LEIRE: Snart et halvt år etter at yazidi-ene ble tvunget på flukt, bor mange av dem i de kurdiske områdene i det nordlige Irak. Foto: Hadi Mizban/Ap/Scanpix Vis mer

Ifølge jenta, kjente ikke IS-folkene henne igjen. I stedet solgte de henne til en kriger fra Saudi Arabia for tusen dollar (rundt 7000 kroner). Han tok henne med til et hus hvor han bodde med andre IS-folk.

- Han sa til meg: «Jeg endrer navnet ditt til Abeer sånn at mora di ikke kjenner deg igjen. Du skal bli en muslim sånn at jeg kan gifte meg med deg», sier hun.

Jenta fortsetter å fortelle:

- Men jeg nektet å bli en muslim og flyktet.

Stoff i teen Ifølge jenta, brukte en del av IS-folkene av og til et stoff. Hun fylte dette i teen og serverte den til saudi-araberen og de andre mennene i rommet. De sovnet og 15-åringen flyktet igjen.

Denne gangen skal hun ha møtt en mann som gikk med på å kjøre henne til Tyrkia for å møte broren. Broren hennes lånte 2000 dollars av venner for å betale en menneskesmugler for å få de to tilbake til Irak. De endte opp i Maqloba, hvor de nå bor. I tillegg til 15-åringen og broren, er det som nå er igjen av familien en bror til, og et par fjerne slektninger. De bor på ett rom i en liten landsby, helt nord i Irak. Her bor også en rekke andre familier som har flyktet fra IS.

Jentas to søstre er fremdeles i de militante IS-folkas forvaring. Hennes far, andre brødre og andre mannlige slektninger er forsvunnet.

Det var tidlig i august i år at 15-åringen og flere hundre andre kvinner og jenter fra yazidi-minoriteten ble kidnappet av folk i terrorgruppa IS da de stormet byen deres, Sinjar. Hundrevis av mennesker ble drept i angrepet. Ti tusener av mennesker flyktet for livet, og de fleste befinner seg nå i de kurdiske områdene i det nordlige Irak. IS ser på yazidiene som en kjettersk og ikke-religiøs sekt.

Journalisten i Ap har ikke fått verifisert om jentas opplysninger faktisk stemmer fordi journalister ikke kan dra til syriske Raqqa eller andre steder der IS har kontrollen av sikkerhetsgrunner. Men historiene som 15-åringen og de andre kvinnene fortalte ham, stemmer også med informasjon som FN har fått når de har pratet med kvinner og jenter som de har pratet med, ifølge Ap.