Cassius Turvey:

15-åring angrepet med jernstang

Australia er rystet etter at Cassius Turvey (15) døde som følge av voldshendelsen.

I KOMA: Familien har delt et bilde av Cassius Turvey fra da han lå i kunstig koma. Foto: GoFundMe
I KOMA: Familien har delt et bilde av Cassius Turvey fra da han lå i kunstig koma. Foto: GoFundMe Vis mer
Publisert

Australske Cassius Turvey (15) fra Perth var på vei hjem fra skolen da han uprovosert ble angrepet med jernstang.

Voldshendelsen fant sted 13. oktober i forstaden Middle Swan.

En 21 år gammel mann er siktet for å ha slått tenåringen gjentatte ganger i hodet. Turvey ble hastet til sykehuset med blødninger og hevelse i hjernen. Etter to hjerneslag og en hjerneblødning, ble gutten lagt i kunstig koma.

Ti dager seinere, 23. oktober, døde Cassius Turvey av skadene.

Løp etter vennegjengen

Ifølge The Sydney Morning Herald, gikk tenåringen hjem fra skolen sammen med flere venner klokka 16.30. En bil full av fremmede personer stoppet Turvey og anklaget ham for å ha knust flere bilruter.

Mannen som nå er siktet for drap, skal ha hoppet ut av bilen og løpt etter tenåringene.

- 21-åringen som er siktet for drap, hadde fått skader på bilen sin dagen i forveien. Hva gjelder motivasjonen for angrepet, så pågår etterforskningen fortsatt, sier politisjef Stephen Cleal i Western Australia-politiet.

Rop om rettferdighet

I over hele Australia blir det nå holdt vaker og minnemarkeringer for den unge gutten, som mange mener ble drept fordi han stammet fra Australias urbefolkning, kalt Noongar Yamatiji.

Ifølge ABC News vil mer enn 40 arrangementer finne sted de nærmeste dagene i landets største byer.

- Alle brødre og søstre deltar i solidaritet, kjærlighet og respekt, sier arrangementsarrangør Megan Krakouer.

«NOK ER NOK»: Unge jenter viser støtte under minnemarkeringen i Perth. Foto: Richard Wainwright/AAPIMAGE via Reuters Connect
«NOK ER NOK»: Unge jenter viser støtte under minnemarkeringen i Perth. Foto: Richard Wainwright/AAPIMAGE via Reuters Connect Vis mer

I forrige uke sa politikommissær Col Blanch at alt tydet på at 15-åringen var et uskyldig offer for et voldelig angrep.

- Han tilbrakte tid med vennene sine da han ble overfalt. Jeg oppfordrer alle i samfunnet til å avstå fra ubegrunnede spekulasjoner angående dette tragiske dødsfallet. Mine tanker er hos Cassius' familie i denne forferdelige tiden, sa Blanch onsdag 26. oktober.

Australias statsminister, Anthony Albanese, sier at landets urbefolkning blir mer utsatt for vold enn ikke-etniske grupper.

- Vi må erkjenne det, og gjøre noe med det, oppfordrer Albanese.

Elsket basketball

Under en samling i Melbourne, der mer enn 1000 personer deltok, ba senator Lidia Thorpe unge mennesker i aboriginer-samfunnet om å ikke være redde.

- Til ungdommene våre her i kveld: Som Cassius, er dere våre drømmende barn. Vi ser dere, vi føler dere og vi legger armene rundt dere. Jeg vil at alle unge skal vite at det er greit å kjenne på vonde følelser. Det er greit å gråte og det er greit å være såret, sa Thorpe, gjengitt av ABC News.

Turveys mor, Mechelle, sier at hun vil huske sønnen som en «ung leder» som elsket basketball og vennene sine, skriver The Guardian.

- Jeg tar én dag av gangen. Noen ganger time for time. Vi er alle helt knust. Jeg tror det er viktig for ungdommen vår - mørk som hvit - at vi løfter dem opp og styrker dem.

MINNES SØNNEN: Mechelle Turvey avbildet i en markering for sønnen Cassius. Foto: Richard Wainwright/AAPIMAGE via Reuters Connect
MINNES SØNNEN: Mechelle Turvey avbildet i en markering for sønnen Cassius. Foto: Richard Wainwright/AAPIMAGE via Reuters Connect Vis mer

Må møte i retten neste uke

Mechelle er oppgitt over politiet, som ifølge henne aldri foretok et ordentlig avhør av sønnen før han gikk bort.

- Vi hørte aldri noe fra etterforskerne. Ingenting. I hele fem dager hadde de muligheten. Det var vinduet deres, sier hun.

Familiens hjem er blitt overøst med matkurver, gaver og blomster. På innsamlingsnettstedet GoFundMe har givere fra hele landet samlet inn over godt fire millioner norske kroner til 15-åringens etterlatte.

- Det er så mye kjærlighet og støtte for sønnen min, familien og kameratene hans. Det er en overveldende og vakker følelse, sier mora.

Hun påpeker at det angivelige rasistisk motiverte drapet må etterforskes grundig av politiet for å finne ut hvorvidt sønnen og vennene hans ble angrepet som følge av at de var aboriginere.

Den 21 år gamle mannen som er siktet for drapet, sitter foreløpig varetektsfengslet. Han skal møte i retten 9. november.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer