15-åring anmeldt for «facerape»

Trolig store mørketall, ifølge svensk personvernekspert.

 SKREIV FALSK MELDING:  15-åringen for Norrköping i Sverige er anmeldt for å ha skrevet en falsk melding på en jevnaldrende gutts Facebook-konto. 
Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / Dagbladet
SKREIV FALSK MELDING: 15-åringen for Norrköping i Sverige er anmeldt for å ha skrevet en falsk melding på en jevnaldrende gutts Facebook-konto. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et såkalt «facerape» foregår ved at en person tar seg inn på en annen persons Facebook-konto og skriver en melding i eierens navn.

Meldingene som legges ut på denne måten er ofte humoristiske og ment for å lure eierens venner.

To års strafferamme Men det kan altså være straffbart.

15-åringen fra Norrköping i Sverige risikerer nå opp mot to års fengsel, etter at han skreiv en falsk melding på en jevnaldrende gutts konto, skriver Expressen.

Juridisk regnes «facerape» nemlig som et datainnbrudd, skriver avisa videre.

- En veldig stor del av våre ungdommer har vært borti det her, men mange vet ikke at man kan anmelde det, sier datasikkerhetsekspert Anders Ahlqvist i Rikspolisstyrelsen.

Få anmelder Han peker på at det ofte er en annen kultur på internett.

- Mange har vanskelig for å forstå at samme regler gjelder for internett som i det virkelige liv. Hele språkbruken er annerledes på internett, enn for eksempel i skolegården, sier Ahlqvist.

Svensk politi opplyser om at de mottar svært få anmeldelser forbundet med «facerape».

Personvernekspert i Datainspektionen Göran Eriksson tror mange lar være å anmelde fordi de ikke vil ha oppmerksomhet rundt datainnbruddet.

- Det er nærliggende å tro at mørketallene er store. Det kan være at folk skammer seg, for det er ikke hyggelige greier som skrives, sier han.