15-åring bak butikk-voldtekten

En Oslo-gutt på 15 år blir i dag siktet for voldtekt på en 22 år gammel butikkekspeditør på Majorstua. Sammen med en 14 år gammel kamerat har 15-åringen erkjent å stå bak både ran og voldtekt av jenta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet var i ferd med å sirkle inn de to ungdommene da 14-åringen plutselig meldte seg for politiet natt til i går. Sammen med en voksen bekjent troppet han opp på politihuset i Oslo og la alle kortene på bordet. I avhør utover natta skal han ha forklart i detalj hva han og hans 15 år gamle kamerat hadde vært med på tirsdag ettermiddag.

På bakgrunn av guttens forklaringer ble den ett år eldre nordmannen pågrepet seinere på natta.

Har tilstått

- Saken er dypt tragisk, og begge guttene blir nå tatt hånd om av barnevernet, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen til Dagbladet.

Ifølge Abrahamsen var 15-åringen hovedmannen bak ranet og voldtekten.

- 15-åringen har erkjent å ha voldtatt kvinnen inne på toalettet i butikken. 14-åringen har innrømmet å ha holdt vakt utenfor, men skal ikke ha deltatt aktivt i voldtekten. Begge guttenes forklaringer samsvarer med forklaringen fra offeret og funn på åstedet, sier Abrahamsen.

Fengsles i dag

Ifølge politiet hadde de to guttene trolig til hensikt å begå ran da de oppsøkte klesbutikken på Majorstua. 22-åringen var alene på jobb da guttene først tvang henne til å åpne kassaapparatet. Etter å ha tatt kassabeholdningen på 800 kroner, tiltvang 15-åringen seg samleie med kvinnen.

Begge guttene er skoleelever og hjemmehørende i Oslo. 15-åringen satt i går kveld fortsatt i avhør, mens 14-åringen - som er under den kriminelle lavalder - ble sluppet fri og tatt hånd om av barnevernet.
15-åringen vil bli framstilt for varetektsfengsling i dag. Den foreløpige siktelsen lyder på grovt ran og voldtekt.

15-åringen er en tidligere kjenning av politiet og var ute på permisjon fra institusjonen der han for tida bor. Hvorvidt han også tidligere har begått sexovergrep eller voldtekt vil politiet ikke kommentere.

Frykter
smitteeffekt

Ifølge utenlandsk forskning er fem prosent av barn og unge i risikosonen for å utvikle såkalt antisosial atferd, med manglende evne til empati og dårlig samvittighet.

- Vi har all grunn til å tro at dette tallet også gjelder Norge. Vi snakker altså om en liten gruppe, men som det synes å bli verre for, sier forsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen i Oslo. Hun er redd den rå voldtekts-episoden kan ha smitteeffekt på andre barn som er i faresonen.

Bjørnebekk etterlyser tiltak:

- Det diskuteres tiltak for denne gruppen, men tiltak settes heller inn overfor grupper det er lettere å gjøre noe med. Barn og unge med antisosial atferd får ikke den hjelpen de behøver.