15-åring brøt loven 38 ganger i fjor

Politiet vil bekjempe unge gjengangere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oslo politidistrikt og Oslo kommune la i dag fram en rapport om barne- og ungdomskriminalitet i hovedstaden, og legger i år spesielt vekt på problemet med unge gjengangere. Rapporten er utarbeidet av samarbeidsprosjektet Salto.

Totalt begås 28 prosent av kriminaliteten i Oslo av personer under 24 år, et tall som er litt høyere enn i fjor.

- De fleste barn og ungdommer er kun registrert for ett eller et fåtall straffbare forhold. Men det er noen få som er registrert for mange forhold, sier prosjektleder for rapporten, Pål Meland, på pressekonferansen.

- Må koordinere tiltakene

I rapporten setter politiet et spesielt fokus på disse gjengangerne i kriminalitetsstatistikken. De 20 mest kriminelle ungdommene under 18 år står for 12,3 prosent av kriminaliteten som begås av personer i denne aldersgruppen.

Blant disse 20 ungdommene er det 19 gutter og en jente, og 67 prosent av dem har minoritetsbakgrunn.

- En typisk gjenganger er en gutt på 17 år. Han er norsk statsborger, men har ikke norsk landbakgrunn, det vil si at foreldrene opprinnelig har innvandret fra et annet land. Han begår mye forskjellig kriminalitet, både ran, volds- og narkotikakriminalitet og skadeverk, og han har lav sosial status, forklarer Meland til Dagbladet.no.

Byrådsleder Erling Lae, som var til stede på pressekonferansen, sier at rapporten ikke er skremmende, men bekymringsfull på flere områder.

PRESENTERTE RAPPORT: Byrådsleder Erling Lae og visepolitimester Sveinung Sponheim presenterer rapporten om barne- og ungdomskriminalitet i hovedstaden. Rapporten setter blant annet fokus på unge gjengangere som begår flere kriminelle forhold. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIx
PRESENTERTE RAPPORT: Byrådsleder Erling Lae og visepolitimester Sveinung Sponheim presenterer rapporten om barne- og ungdomskriminalitet i hovedstaden. Rapporten setter blant annet fokus på unge gjengangere som begår flere kriminelle forhold. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIx Vis mer

- Det er viktig å kople sammen politi og rettshåndhevelse med barnevern og skole. Men det er en serie tiltak, og det finnes ingen enkelt oppskrift for å løse dette, sier Lae.

- Vi er nødt til å jobbe forebyggende, det er den beste måten å bekjempe kommende kriminalitet på, sier visepolitimester Sveinung Sponheim på pressekonferansen.

Han foreslår også en svært konkret oppfølging av ungdommene. 

- I grupper på ti og ti vil politiet fotfølge dem, snakke med foreldre og legge opp til andre virkemidler for å forsøke å få dem vekk fra en uheldig utvikling, sier Sponheim til NTB.

Frykter gjengdannelser

Rapporten inneholder den mest detaljerte og systematisk statistikken på gjengangerne til nå. Tallene viser at felles for gjengangerne er at de fleste er registrert med lovbrudd innenfor en eller flere av kategoriene ran, vold og narkotika. Ellers begår også disse gruppene skadeverk eller vinningskriminalitet.

En 15-årig gutt er registrert med flest straffbare forhold i fjor, hele 38. Han har registrerte forhold tilbake til 2004, og er til sammen registrert med 61 straffbare forhold.

En gutt på 17 år er registrert med flest lovbrudd til sammen, med hele 90 forhold siden 2005.

15-åring brøt loven 38 ganger i fjor

Grunnen til at politiet ønsker et spesielt fokus på gjengangerne, er at de frykter de vil utvikle kriminalitetskarrieren sin videre, og at de vil havne i gjengmiljøer.

- Noen av gjengangerne er yngre søsken av gjengmedlemmer, og vi frykter at de vil bli trukket inn i det samme miljøet. Men vi har også hatt problemer med oppgjør mellom ulike ungdomsmiljøer, blant annet i fjor, og frykter også at det kan utvikle seg nye gjenger, sier Meland etter pressekonferansen.

Fra østkanten

Det er flere tendenser som har vært stabile når det gjelder gjengangerkriminaliteten blant barn og unge. Blant annet oppholder disse personene seg i Oslo sentrum, og er bosatt på østkanten av byen. Ofte begår gjengangerne kriminalitet sammen, ifølge rapporten.

Som sagt er det kun en jente blant de 20 ungdommene som ble registert for flest forhold i fjor. Men blant de 50 mest kriminelle er det sju jenter.

- Vi tror at disse jentene henger sammen med de kriminelle guttene. Generelt ser vi at jenters kriminalitet blir likere guttenes, sier Meland.

Økning på voldstatistikken

Et annet problem som trekkes fram i rapporten er økningen i antall voldssaker.

I 2007 ble det registrert totalt 409 forhold for fysisk vold hvor gjerningspersonen var under 18 år, og blant ungdom mellom 15 og 17 år er vold den vanligste formen for kriminalitet.

- Vi har aldri tidligere hatt så mange voldssaker, både når det gjelder antall forhold og personer, sier Meland.

For de under 18 som blir utsatt for vold, skjer de fleste episodene i bydelene. For ofre mellom 18 og 23 år blir de fleste utsatt for vold i sentrumsnære bydeler, og da gjerne knyttet til uteliv og rus.