15-åring bytter fengsel

15-åringen som er siktet for voldtekten av en 11-åring i Oslo har vært varetektsfengslet over en måned uten tilbud om undervisning. Etter stort press lover politiet nå å flytte gutten til et annet fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at gutten har lovfestet rett til undervisning, har han ikke fått noe slikt tilbud i løpet av varetektstiden. Gutten skal også ha dårlig tilgang til toalett og mat i Sarpsborg kretsfengsel, samt at han skal ha blitt truet av en medinnsatt.

Han har fortsatt nesten en måned igjen av varetektsoppholdet, før barnevernet i Oslo har sagt han vil få et annet tilbud.

- Jeg har nå gitt ordre om at gutten skal flyttes til Moss kretsfengsel. Den eneste årsaken til at han flyttes, er at det ikke finnes noe undervisningstilbud i Sarpsborg. Det vil han nå få i Moss, sier politiadvokat Sven T. Røer til Dagbladet.

Slår alarm

Leder Aslam Ahsan ved Ressurssenter for pakistanske barn besøkte 15-åringen i Sarpsborg kretsfengsel 2. mai og er sterkt kritisk til behandlingen han får. I går slo han alarm overfor justisminister Hanne Harlem, barneombudet, Oslo kommune og politiet.

- Det strafferettslige må gå sin gang, men gutten møter en alvorlig omsorgssvikt i fengselet. Han er plassert sammen med en garvet kriminell som er syk. Han blir holdt våken om natten, og er plaget av angst og uro. Han gråt. Han har ikke tilgang på WC fra klokken 1900 til 0700, og sier han blir frarådet av vaktene å spise og drikke for mye før 1900, sier Ahsan.

Da han møtte til fengslingsforlengelse 28. april, skal han ikke ha blitt tilbudt mat på ett døgn.

Vil ha ungdomsfengsel

- Han har krav på undervisning, men nå sier han at han har glemt alt han har lært tidligere på grunn av det som har skjedd. I denne saken er absolutt alle lover og regler brutt. Denne saken er et levende bevis på at fengslingsforholdene for dagens unge lovbrytere ikke er godt nok. Jeg mener vi trenger et tilrettelagt ungdomsfengsel, for å håndtere det stadig økende antall unge som begår alvorlige lovbrudd, sier Aslam Ahsan.

Både Barneombudet og barnevernet har vært i kontakt med politiet for å få fortgang i saken, men også for å diskutere den generelle situasjonen rundt oppbevaring av ungdomskriminelle

Byttet forsvarer

- Det er en svært aktuell problemstilling. Hvordan skal vi behandle unge som gjør så alvorlige ting at det betinger en reaksjon fra samfunnet. Kanskje vi bør tenke i baner mot en type ungdomsfengsel, i en eller annen form, sier politiadvokat Svein T. Røer til Dagbladet.

Gutten har nå byttet forsvarer til Tor Erling Staff.

- Vi arbeider sterkt med saken, og håper å få et alternativt tilbud til ham allerede over helgen, sier Staff til Dagbladet.

Han bekrefter at det nå jobbes med et alternativ for gutten innen psykiatrien.

15-åring har innrømmet de faktiske forhold rundt en voldtekt av en 11 år gammel jente på Haugerud i Oslo i slutten av april. Han nekter straffskyld. Nå er han også siktet for voldtektsforsøk av en 15-åring i oktober i fjor, og etterforskes for seks, sju andre sedelighetssaker på Haugerud.

karianne.solbrekke@dagbladet.no