Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

15-åring døde av blodforgiftning

Smittevernoverlege ber folk være på vakt ved symptomer.

BAKTERIE: Meningokokker, også kalt neisseria meningitidis, er en bakterieart som kan gi alvorlig sykdom. Foto: NTB scanpix / shutterstock
BAKTERIE: Meningokokker, også kalt neisseria meningitidis, er en bakterieart som kan gi alvorlig sykdom. Foto: NTB scanpix / shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 15 år gamle gutten fra Bærum som mistet livet natt til tirsdag, døde som følge av smittsom hjernehinnebetennelse. Det bekrefter Bærum kommune fredag.

Gutten var smittet av meningokokk-bakterier, som kan gi smittsom hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning.

Smittevernoverlege Bjørg Dysthe i Bærum kommune sa tidligere denne uka til Dagbladet at familien til gutten har fått behandling, såkalt bæreskapsbehandling. Det innebærer at de som er aller tettest på vedkommende som har blitt smittet, får en tablett som fjerner bakterier i halsen.

Kommunen melder fredag at de fleste alvorlige sykdomstilfeller er enkeltstående. Likevel bes folk være på vakt mot en rekke symptomer. Ifølge Dysthe begynner begynner meningokokksykdom gjerne med influensalignende symptomer; feber med frysninger, hodepine, kvalme og oppkast. Allmenntilstanden er sterkt redusert og barnet virker sykt. Det kan oppstå små hudblødninger som ikke kan trykkes bort.

- Dersom dere observerer slike symptomer hos deres barn/ungdom bør dere kontakte lege: fastlege eller legevakt, skriver kommunen på sine nettsider.

Ifølge Dysthe kan man ha menigokokkbakterien i halsen til enhver tid, uten å bli syk. En sjelden gang gir den derimot alvorlig sykdom eller død. Bakterien smitter gjennom spytt, som kyssing og deling av flasker.

Statistikken på hvor mange som har fått bakterien varierer fra år til år. De siste seks åra har det vært mellom 20 til 30 tilfeller hvor personer har vært alvorlig syke.

Fra mange til få tilfeller

Dagbladet var onsdag i kontakt med overlege Are S. Berg ved Folkehelseinstituttet angående 15-åringens dødsfall. Han forteller at det som følge av menigokokkbakterien har vært to til tre dødsfall årlig siden 2010. De fleste tilfellene har vært blant eldre. De siste to årene har det inntil nå ikke vært noen dødsfall.

Norge var blant de landene i Europa som hadde høyest forekomst av meningokokksykdom på 70- og 80-tallet. Overlegen forteller at man ikke helt vet hvorfor man nå har svært få tilfeller.

- De siste ti årene har vi hatt mellom 18 til 44 tilfeller av meningokokksykdom i alle aldersgrupper. I samme periode har det vært mellom to til 17 tilfeller blant personer mellom 15 år til 19 år, sier overlegen.

Han sier også friske personer kan bære på bakterien. Alvorlig sykdom er svært sjelden.

- Det er ikke sikkert at man blir syk, selv om man får i seg bakterien. Det som kan skje, er at man kan spre den videre, sier Berg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media