Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
SMITTEKILDE: I mai døde et mongolsk par av byllepest etter å ha spist en rå nyre fra et murmeldyr - retten blir brukt lokalt som helsekost. Foto: Scanpix. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Smittet av byllepest:

15 åring døde av «svartedauden»

En 15 år gammel gutt fra Mongolia døde etter å ha blitt smittet med «svartedauden». Nå er det innført lockdown i deler av landet.

Tidligere i juli ble det rapportert om to smittetilfeller «svartedauden» i Mongolia. Nå har helsedirektoratet gått ut med informasjon om at en 15 år gammel gutt døde etter infeksjon av den samme bakterien som førte til pest-pandemien på 1300-tallet. Det skriver britiske Sky News.

Gutten var fra provinsen Govi-Altai og skal ha blitt smittet etter å ha spist kjøtt fra et murmeldyr.

Innført karantene

Det har nå blitt innført karantene i fem distrikter i provinsen, som ligger på grensen mellom Mongolia og Kina.

- Resultatene fra en polymerasekjedereaksjon viste mandag at det var svartedauden som forårsaket den 15 år gamle guttens død, sa Dorj Narangerel, en talsperson fra helsedirektoratet i Mongolia i en pressekonferanse ifølge Sky News.

Mongolias nasjonale senter for zoonotiske sykdommer (NCZD) jobber nå med et landsdekkende immuniseringsprogram for å unngå videre spredning av pesten.

Russland forbyr jakt

I forrige uke besluttet Russland å forby jakt på murmeldyr i Altaj-regionen etter at smittetilfellene ble kjent. Altaj-regionen grenser til Mongolia i sør.

Byllepesten spres ved at lopper beveger seg fra et dyr til et annet. Mennesker smittes av loppebitt. Pesten kan kureres av antibiotika, men det finnes ingen vaksine mot pesten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!