Hjertemuskelbetennelse:

15-åring døde med corona

Jorja Halliday (15) døde samme dag som hun skulle ta sin første coronavaksine.

HJERTEMUSKELBETENNELSE: Jorja Halliday døde av myokarditt assosiert med coronasykdom. Foto: Handout
HJERTEMUSKELBETENNELSE: Jorja Halliday døde av myokarditt assosiert med coronasykdom. Foto: Handout Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

24. september i fjor begynte tenåringen Jorja Halliday fra Portsmouth i England å føle seg dårlig. Samme dag viste coronatesten to røde streker.

Tre dager seinere hadde briten en telefonsamtale med fastlegen. Halliday hadde vondt i halsen og fikk utskrevet en resept på antibiotika.

Tenåringen hadde en historie med betennelse i mandlene, skriver Sky News.

Tross antibiotikumet forverret Hallidays tilstand seg.

28. september begynte hun å kaste opp. Samme dag dro hun til fastlegen.

Økt hjertefrekvens

Der viste målinger at tenåringens hjerte slo 147 slag i minuttet. Legen henviste henne videre til sykehuset for en utvidet sjekk.

Friske voksne har normalt en hvilepuls på 50 til 80 slag i minuttet. Individer med god kondisjon har imidlertid en enda lavere pulsfrekvens, ifølge Store medisinske leksikon.

Etter timen hos fastlegen ble Halliday kjørt til sykehuset Queen Alexandra i Portsmouth av mora Tracey.

Døde timer seinere

Sky News melder at 15-åringen ble lagt i kunstig koma i påvente av overføring til Southampton for spesialistbehandling.

Fem timer seinere døde Jorja Halliday på sykehuset.

Nicholas Tarmey er spesialist ved intensivavdelingen på Queen Alexandra. Under en nylig høring fortalte han at Halliday var ekstremt blek.

- Hun så skremt ut. Ikke bare på grunn av selv situasjonen, men også fordi hun hadde en følelse av at noe var galt med kroppen, sa Tarmey, ifølge Sky News.

Videre forklarte spesialisten at kroppen frigir adrenalin i et forsøk på å øke blodtrykket.

- Tilstanden forverret seg veldig raskt. Hun så forvirret og opphisset ut. Det er ikke mange sykdommer som fører til en forverring så raskt som dette, og det er helt forferdelig.

Tarmey innrømmet at han aldri har sett noe liknende hos en ung pasient.

Konklusjonen ble at 15-åringen døde av hjertemuskelbetennelse - kalt akutt myokarditt - assosiert med covid-19-infeksjon, skriver BBC.

Betennelse i hjertemuskulaturen

Tenåringen var ikke vaksinert mot covid-19. Samtidig skriver Statens legemiddelverk at det er påvist tilfeller av myokarditt hos personer som er vaksinert med Spikevax (tidligere Moderna) eller Comirnaty (BioNTech/Pfizer).

I Norge har vi så langt ikke fått melding om betennelse i hjertet etter bruk av covid-vaksinen Nuvaxovid, men det er meldt om tilfeller i Europa, står det i en oppdatert artikkel fra 22. september i år.

Nicholas Tarmey ved Queen Alexandra-sykehuset antar ifølge Sky News at det var coronaviruset som forårsaket betennelsen i hjertemuskelen.

- Jeg har ikke behandlet noen andre barn med covid som årsak til myokarditt. Det er i tråd med hvor sjeldent det er.

- Vil alltid være et spørsmål

Sky News skriver videre at legene ved sykehuset ikke kan konkludere med at coronavaksinasjon ville ha økt 15-åringens sjanser for å overleve.

Halliday skulle etter planen bli vaksinert mot virussykdommen samme dag som hun døde.

Tenåringens mor Tracey Halliday sier at hun alltid kommer til å «hjemsøkes» av spørsmålet om dattera kunne ha vært i livet dersom hun var vaksinert.

- Det vil alltid være et spørsmål i tankene mine. Kanskje resultatet hadde vært annerledes nå, sa mora nylig, etter en høring om datteras dødsfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer