15-åring dømt etter Youtube-video av lærerangrep

- Ville ikke skjedd om det ikke ble filmet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

MOLDE (Dagbladet): En 15 år gammel gutt er dømt for medvirkning til legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter, etter at en lærer ble overfalt midt i en skoletime ved Brattvåg ungdomsskole i Haram i oktober i fjor.


Straffeutmålingen ble betinget fengsel i 14 dager og en bot på 4000 kroner. 15-åringen slipper å betale oppreising til den berørte læreren.


- Planla og organiserte

Det var i oktober i fjor at 15-åringen skal ha fått en kamerat til å angripe en lærer ved Brattvåg ungdomsskole i Haram. Mens kameraten lot slag og spark hagle over læreren, filmet 15-åringen overfallet.

Ungdommene la seinere ut videoen på YouTube.


Sunnmøre tingrett mener det er skjerpende at volden skjedde mot en lærer foran en skoleklasse i undervisningssammenheng.

«At angrepet ble filmet og senere lagt ut på internett skal ha hatt som formål å ydmyke læreren, noe som også trekker i skjerpende retning», heter det i dommen.


Medhjelperen forklarte ifølge Smp.no i retten at han ikke trodde kameraten virkelig kom til å angripe læreren - og at det hele skulle være komisk, men retten festet ikke lit til forklaring. 15-åringen hevdet også at han ikke ønsket at videoklippet skulle legges ut på YouTube.

Begge dømt

Eleven som utførte volden mot læreren, er allerede idømt samfunnsstraff for sine handlinger.


Ifølge tingretten skal 15-åringen ha deltatt i å planlegge nye voldelige angrep mot en annen lærer i desember i fjor. Det skjedde to måneder etter episoden han nå er dømt for.


I én video som ble publisert på YouTube, trakk eleven som nylig hadde utsatt læreren for vold, fram et balltre og kom med ytterligere trusler. Han sa blant annet at han skulle «ha det kjekt» med læreren neste gang de møttes.


— Vi snakkes, truet eleven inn i videokameraet i en del av videoen som var spilt inn i etterkant av det voldelige angrepet.


I dette klippet fortalte han også at han hadde blitt utvist i noen dager og beklaget seg over at han også måtte møte både politi og rektor. Dommen i Sunnmøre tingrett viser at følgende ble langt mer alvorlig for både den unge kameramannen og voldsutøveren.


Den kriminelle lavalderen i Norge 15 år, og gutten i saken som nå er pådømt kunne derfor straffeforfølges på vanlig måte.Ingen anger


Den dømte 15-åringen har i ettertid ikke vist anger, og retten mente også at han prøvde å legge skylda over på medeleven som utførte voldsepisoden.


Videre kom det frem at retten mente at voldsepisoden aldri ville skjedd om ikke 15-åringen hadde filmet det hele. 


Videoen viste at en elev åpnet døren til et klasserom og løp inn og angrep læreren. Læreren ble både slått og sparket frem til han greide å flykte fra situasjonen. Elevene i klasserommet ble sittende som måpende vitner.


Flere elever ved ungdomsskolen fortalte til Dagbladet etter hendelsen at de var sjokkerte og kvalme.


- Trend

Skrytevideoen ble etterhvert fjernet fra YouTube, men fortsatte å sirkulere via epost og på andre nettsteder. 


Medieforsker Elisabeth Staksrud ved Universitetet i Oslo uttalte i forbindelse med Dagbladets omtale av denne saken, at det er en økende trend blant ungdommer å publisere sine kriminelle handlinger.


— Fenomenet kalles «Happy slapping», sa Staksrud  i oktober i fjor.