15-åring dømt for voldtekt

En gutt fra Follo er funnet skyldig i voldtekt, som en av de yngste her i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gutten var bare åtte måneder over den kriminelle lavlader på 15 år, da han voldtok ei venninne (16).

I Borgarting lagmannsrett er gutten dømt til 210 timers samfunnstjeneste med ei gjennomføringstid på to år, og med en subsidiær fengselsstraff på sju måneder.

Gutten må dessuten betale jenta en oppreisning på 50.000 kroner.

Guttens forsvarer, advokat Christian Wiig, prosederte på full frifinnelse, fordi klienten hele tida har nektet konsekvent for at han har voldtatt jenta. Han ble dessuten frifunnet i tingretten.

DNA-bevis

Statsadvokaten anket imidlertid til lagmannsretten, hvor juryen svarte ja på skyldspørsmålet.

Etter det Dagbladet får opplyst, var det DNA-funn som felte gutten. Dette sammen med det lagmannsretten kaller jentas troverdighet.

Det var sommeren 2004 at domfelte, en kamerat og jenta festet sammen. Domfelte hadde drukket flere slurker med brennevin, før de alle gikk og la seg i samme seng. Kameraten og jenta sovnet. 15-åringen skal deretter ha voldtatt henne.

Jenta våknet temmelig umiddelbart, og utbrøt: «Hva faen er det du driver med». Domfelte dro hjem, og jenta ringte til sin kjæreste. En voksen, som var i huset, ble også vekket, og etter ønske fra jenta ringte hun til politiet.

Svært ung

I forbindelse med straffeutmålingen peker lagmannsretten på at gutten bare var 15 år, da voldtekten skjedde.

- Domfeltes unge alder tilsier en annen reaksjonsform enn frihetsberøvelse. Det er ikke individualpreventive grunner som tilsier fengsel i dette tilfellet, og almenpreventive hensyn ivaretas ved utmåling av samfunnsstraff, mener flertallet.

En dommer stemte for fengsel i to år, hvor 60 dager skulle gjøres ubetinget. Det i tråd med aktors påstand.