FRITT SPILLEROM: EU og USA har vedtatt sanksjoner, men ennå har ikke verdenssamfunnet gått inn for å beskytte demonstrantene mot president Assad al-Bashir soldater. Her under den arabiske samlingen i Doha i mars i år. (REUTERS/Ahmed Jadallah)
FRITT SPILLEROM: EU og USA har vedtatt sanksjoner, men ennå har ikke verdenssamfunnet gått inn for å beskytte demonstrantene mot president Assad al-Bashir soldater. Her under den arabiske samlingen i Doha i mars i år. (REUTERS/Ahmed Jadallah)Vis mer

15-åring drept av regjeringsstyrker i Syria

Regimemotstandere krever at verdenssamfunnet stanser blodsutgytelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 15 år gammel gutt skal ha blitt drept av regjeringsstyrker i en syrisk landsby idet regimemotstandere igjen samlet seg til protester over hele landet fredag.

Nå krever de ikke bare regimeskifte, men også at omverdenen stanser blodsutgytelsene.

Demonstrasjoner i hovedstaden Tenåringen ble drept av soldater som var utplassert i en landsby nordvest i landet, ved Jabal al-Zawayah, ifølge Det syriske observatoriet for menneskerettigheter. Gruppen sier også at folk samlet seg til protester i en rekke byer etter fredagsbønnen.

I oljebyen Deir Ezzor øst i landet skal fremmøtet ha vært «enormt», til tross for et stort sikkerhetsoppbud. Også i flere områder av hovedstaden Damaskus ble det meldt om demonstrasjoner.

Intervenering? Til nå har det ikke vært tegn til at vestlige og arabiske land vil intervenere for å hjelpe demonstranter som blir beskutt av regjeringssoldater i Syria. EU og USA har vedtatt sanksjoner, men de har ennå ikke bidratt til å presse president Assad al-Bashir på retrett.

Nå ber aktivister på Facebook-siden «Den syriske revolusjonen 2011» om at ungdom i hele landet samler seg for å kreve at verdenssamfunnet griper inn.

- Til revolusjonens ungdom. Fredag vil vi være overalt etter fredagsbønnen, i alle gater. Vi vil samle oss i de beleirede byene og be om internasjonal beskyttelse for å beskytte våre sivile, het det i en melding.

Torsdag kveld ba en paraplyorganisasjon for den syriske opposisjonen, Aktivistenes blokk, for første gang om at andre land sender inn menneskerettsobservatører for å overvåke og hjelpe til med å få slutt på de militære aksjonene mot demonstranter.

3.000 drept Den syriske opposisjonen er sammensatt og består både av ungdom, venstreorienterte og ytterliggående islamister. Landets innbyggere tilhører en rekke folkegrupper og religioner.

Ifølge aktivistene er om lag 3.000 sivile drept siden protestene startet 15. mars. FN anslår at sammenstøtene har kostet 2.200 liv.

Flere eksperter mener at det vil være langt mer utfordrende å sette i gang en utenlandsk intervensjon i Syria enn hva det var i Libya. De advarer også mot at konsekvensene vil være svært uoversiktlige på grunn av Syrias sentrale rolle i Midtøsten. (©NTB)