15-åring etterforskes for flere saker

I Oslo forhørsrett i dag ble det bestemt at 15-åringen som er siktet for voldtekt og voldtektsforsøk på Haugerud i Oslo blir varetektsfengslet for fire nye uker. Oslo politidistrikt etterforsker nå gutten for flere tilfeller av sextrakassering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge politiadvokat Sven T. Røer skal 15-åringen ha fulgt etter flere jenter i Haugerudområdet, og det er grunn til mistanke mot gutten også her. Politiet mener at politiet har en foranledning til å etterforske seks andre saker etter pågripelsen av 15-åringen.

- Frykter flere straffbare forhold

- Vi kan ikke utelukke siktede som gjerningsmann i disse sakene, og vi har møtt veggen i etterforskningen fordi siktede ikke vil forklare seg. Jeg frykter imidlertid at vi vil avdekke nye straffbare forhold her.

Maksimumsstraffen etter en utvidet siktelse er 18 års fengsel.

Forsvarer John Arild Aasen hevder at det ikke foreligger fare for gjentakelse av lovbrudd i denne saken. Han mener også at etterforskningen går for sent, og at både politi og barnevern jobber for tregt i denne saken. Forsvareren nådde imidlertid ikke fram med sine argumenter for å sørge for privat plassering av 15-åringen.

- Kjennelsen om videre fengsling er hjerterå, selv om handlingen det dreier seg om er alvorlig, sier Aasen til Dagbladet :på nettet.

- Bør få forklare seg

Politiadvokat Sven T. Røer mener det er bemerkelsesverdig at advokat Aasen har rådet den siktede 15-åringen til ikke å forklare seg, og han hevder at forsvareren bør vurdere hvilket press man legger på en 15-åringen ved ikke å la ham få mulighet til å forklare seg. Retten fastslo imidlertid at det er siktedes fulle rett å ikke forklare seg.

Ingen alternativ soning

Både politi og forsvarer John Arild Aasen har forsøkt å få til alternativ soning for 15-åringen som nå er siktet for både voldtekt 29. mars i år og voldtektsforsøk i oktober i fjor. Likevel ble det i dagens fengslingsmøte avgjort at siktede skal sendes tilbake til videre varetekt i Sarpsborg kretsfengsel. Forsvarer og påtalemyndigheten har imidlertid fått løfte om plass til siktede 23. mai ved Barnevernets ungdomssenter (BUS). Ved BUS vil 15-åringen bli videre utredet.

- Vi kommer til å påkjære dagens kjennelse i Forhørsretten, sier siktedes forsvarer John Arild Aasen til Dagbladet :på nettet. En avgjørelse etter påkjæringen vil tidligst bli klar mot slutten av neste uke.

Kulturforskjeller ikke argument

Dommer Finn Haugens kjennelse la vekt på at retten måtte ta hensyn til en effektiv og allmennpreventiv rettshåndhevelse, og at samfunnet ikke tolererer slike alvorlige overgrep.

Forhørsretten vil med kjennelsen sende et signal til mannlig ungdom av utenlandsk opprinnelse.

- Egen alder og kulturelle forskjeller er ikke relevante argumenter av tungtveiende karakter ved overgrep mot unge eller jevnaldrende jenter, uansett om disse er av norsk eller utenlandsk opprinnelse. Det er dessverre slik at samfunnet overfor enkelte unge mennesker må sette seg i respekt for å få styrt deres adferd i ønsket retning. Dette kan i enkelte saker etter Forhørsrettens oppfatning bare oppnås ved fengsling, i hvertfall i sakens innledende fase, heter det i Forhørsrettens kjennelse.

Kjennelsen slår videre fast at en eventuell overføring til barnevernsinstitusjon eller plassering i privat familie utenfor Oslo i løpet av denne fengslingsperioden blir en vurdering som påtalemyndigheten må gjøre.

- På bakgrunn av den særlige graden av stryket mistanke, finner retten at fortsatt varetektsfengsling ikke er et uforholdsmessig inngrep, heter det i kjennelsen.