15-åring fengslet for ran i Kristiansand

Er fengslet i fire uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En 15 år gammel gutt politiet mener står bak flere ran på Sørlandet, er fengslet i fire uker.

Kristiansand tingrett mente at faren for gjentakelse er så stor at gutten måtte fengsles i fire uker. Han er ikke ilagt noen restriksjoner i fengslingsperioden.

Torsdag ble også en annen 15-åring pågrepet for ranene, og politiet varsler ytterligere pågripelser. Den sist pågrepne vil bli framstilt for varetektsfengsling fredag.

De to er mistenkt for ranet av en bankfilial i Kristiansand mandag og tre andre ran i området.

- Vi er fornøyd med at han blir plassert i fengsel. Det er også fare for bevisforspillelse. Vi har ennå ikke arrestert alle de vi tror står bak ranet, og ransutbyttet er ennå ikke funnet, sier politiadvokat Folke Åmlid i Agder politidistrikt fvn.no.

Mange forhold 15-åringen som er fengslet, er mistenkt for fire ran og er siktet for to av dem. I tillegg er han mistenkt for over 100 forhold, de fleste av dem er vinningskriminalitet.

- Alle forholdene ligger til grunn for gjentakelsesfaren, sier guttens forsvarer, advokat Alf Tore Nilsen, til NTB.

15-åringen er fra Østlandet, men har i en periode bodd i Kristiansand.

Han er ikke plassert i vanlig fengsel i varetektsperioden, men er sendt til Larvik der de har en ungdomsavdeling.

- Den er iallfall tilpasset, og bedre enn ordinært fengsel, sier Nilsen.

- Vanskelig Åmlid sier det ikke er lett å plassere en så ung gutt i fengsel, men at alle andre tiltak for å forhindre at gutten gjør kriminelle handlinger er forsøkt uten hell.

Retten la vekt på at siktede kan knyttes til lovbrudd hvor andres liv og helse er satt i fare, blant annet ved å ha kjørt stjålne biler, dels i høy hastighet uten førerkort. Ranene som siktede kan knyttes til, er begått med våpen/stikkvåpen hvilket må ha vært skremmende/traumatiserende for de fornærmede, påpekes det i kjennelsen.

Forsvareren ønsket at klienten hans skulle løslates. Alternativt kunne han bli dømt til husarrest hjemme hos sin mor eller til meldeplikt, men han fikk ikke gjennomslag.

Han sier til NTB at alle aktørene rundt denne 15-åringen synes det er vanskelig og beklagelig at han fengsles.

- Det skal mye til for å fengsle en 15-åring. Men retten kom til at det ikke var noen andre løsninger. Og det var ikke så overraskende. Det er en spesiell sak, sier Nilsen.

(©NTB)