Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

15-åring grillet i avhør uten forsvarer i seks timer

Forsvarsadvokater slakter politiets håndtering av siktede (15) i trusselsaken mot Erdal ungdomsskole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 15-åringen som er siktet for videotrusselen mot Erdal ungdomsskole i Askøy ble avhørt av politiet i seks timer - uten forsvarer.

Han har så langt gjennomført tre avhør. Det første uten noen tilstede. Det andre var det med et medlem av familien. Advokatbistand kom ikke inn i bildet før avhøret som ble gjennomført klokka 19.30 i går kveld.

- Siktede satt alene uten verge og uten forsvarer til stede første dagen i seks timer, sier 15-åringens forsvarer Jannicke Fløystad til NRK.

- Fulgte ikke prosedyrer

Det reagerer den nå oppnevnte forsvareren kraftig på.

- Det har ikke vært et tema om hvem som skal være forsvarer for gutten. Dette er standardprosedyrer som ikke har blitt fulgt, sier Fløystad til Dagbladet.no.

Hun forteller at dersom en 15-åring blir siktet er det krav om at en verge eller setteverge skal være tilstede under avhøret. At dette ikke har skjedd fra starten av, mener hun er et lovbrudd.

Hun er tingrettens forsvarer på Askøy, og ble oppnevnt i går.

- TRUET SKOLEN: Politiet mener en 15-åring la ut trusselvideoen mot Erdal ungdomsskole. Nå får politiet kritikk for hvordan de håndterte avhøret av gutten. FOTO: Leif Stang
- TRUET SKOLEN: Politiet mener en 15-åring la ut trusselvideoen mot Erdal ungdomsskole. Nå får politiet kritikk for hvordan de håndterte avhøret av gutten. FOTO: Leif Stang Vis mer

- Det har vært en sjokkopplevelse for han. De kom om natta og utspurte ham. Han følte det nærmest som et avhør også. Dette er en 15-åring som selvfølgelig ikke er vant med eller kjenner til hvordan slike ting foregår, sier forsvareren til Dagbladet.no.

- Krever ekstra beskyttelse 

Fløystad får full støtte av østfoldadvokaten Harald Otterstad. Han har lenge engasjert seg i mindreåriges rettigheter i møte med politiet.

Han forsvarer blant annet en 15 år gammel gutt som nylig ble dømt for å ha tatt livet av Egil Silverhelm Hansen på Greåker i januar i år.

Les også: - Barn skal ikke i fengsel

Han har fulgt saken mot 15-åringen i Askøy.

- Det er lett å ha meninger om denne saken. Alle på den alderen har krav på enten verge eller forsvarer tilstede i et avhør, sier Otterstad til Dagbladet.no.

Han minner om at dette er snakk om et barn.

15-åring grillet i avhør uten forsvarer i seks timer

- Dette er unge mennesker som må tas på alvor og som krever ekstra beskyttelse. Slike anklager kan få uante konsekvenser for den det gjelder i ettertid, sier han, som understreker at han er helt på linje med hvor advokat Fløystad står i saken.

- Spilte dataspill

15-åringen er siktet for å ha lagt ut trusselvideoen mot Erdal ungdomsskole, men den formelle siktelsen dreier seg om at politiet måtte sikte gutten for å kunne ransake hjemmet hans.

Fløystad forteller til NRK at 15-åringen har sagt at politiet ikke ga ham tilbud om forsvarer.

- Han føler seg uthengt og reagerer på at politiet ikke har vært klare på at de også jobbet etter andre teorier, sier Fløystad.

15-åringen mener han ikke har hatt noe med videoen å gjøre.

- Det er vitner som kan bekrefte at han drev med helt andre ting på det ungdomshuset. Jeg håper disse etterforskingsskrittene nå blir fulgt opp, sier Fløystad til Dagbladet.no. 

Hun  sier at gutten spilte spill på PC-en dagen politiet mener han la ut truslene mot skolen.

Trøtt og sliten

Trusselvideoen som ble lagt ut på nettstedet You Tube, og som den britiske forfatteren Christina Giscombe varslet om, førte til at politi kroppsvisiterte alle elevene ved Erdal ungdomskole mandag morgen.

Videoen består av engelsk tekst og bilder av skolen. Men ifølge forsvareren til 15-åringen, så har den siktede lese- og skrivevansker og spesielt engelsk rettskrivning, slik at det ville være vanskelig for ham å stå bak en slik tekst.

- Han er trøtt og sliten etter alle avhørene nå, sier Fløystad til Dagbladet.no.

- Ble gjort oppmerksom

Lensmann Odd Dale i Askøy har ikke vært tilgjengelig for Dagbladet.no nå i formiddag, men hevder overfor NRK Hordaland at gutten ble gjort oppmerksom på at han hadde rett til forsvarer.

- Jeg mener at vi har holdt oss innenfor regelverket, sier lensmann Dale til kanalen.

Han innrømmer imidlertid at deler av avhørene ble gjort uten verge eller forsvarer.

- Barnevernet kunne ikke være tilstede og faren til gutten sa at det var ok at 15-åringen ble avhørt uten verge tilstede, sier han.

ENGASJERER SEG: Advokat Harald Otterstad mener barn må ha en ekstra beskyttelse i møte med politiet og er enig i kritikken mot Askøy-politiet.
INNAFOR: Lensmann Odd Dale i Askøy kommune mener de holdt seg innafor reglene da de avhørte gutten uten forsvarer.
FORSVARER REAGERER: Jannicke Fløystad kritiserer Askøy-politiet for ikke å ha fulgt standardprosedyrer da de avhørte 15-åringen i seks timer uten forsvarer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media