Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

15-åring i Bærum kan ha dødd av halsbakterie

En Bærum-gutt på 15 år mistet livet etter å ha blitt angrepet av det som sannsynligvis er meningokokk-bakterier i halsen. Kommunen ber foreldre følge med.

BAKTERIE: Meningokokker, også kalt neisseria meningitidis, er en bakterieart som kan gi alvorlig sykdom. Foto: NTB scanpix / shutterstock
BAKTERIE: Meningokokker, også kalt neisseria meningitidis, er en bakterieart som kan gi alvorlig sykdom. Foto: NTB scanpix / shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bærum kommune venter på endelig svar på en bakterieprøve som er sendt til Folkehelseinstituttet, skriver Budstikka.

Smittevernoverlege Bjørg Dysthe i Bærum kommune til Dagbladet forteller at familien til gutten har fått behandling, såkalt bæreskapsbehandling. Det innebærer at de som er aller tettest på vedkommende som har blitt smittet, får en tablett som fjerner bakterier i halsen.

- Når vi får klarhet i hvilken type bakterie dette er, vil familien få tilbud om vaksine, sier hun.

Smittevernoverlegen regner med at medelevene vil få tilbud om det samme.

- Tragisk tilfelle

- Det vi vet er at det er en del som har bakterien i halsen til enhver tid uten å bli syk, men at det en sjelden gang gir alvorlig sykdom eller død. Det kan være at flere er syke, men i 97 til 99 prosent av tilfellene er det snakk om et enkeltstående tragisk tilfelle, sier Dysthe.

Hun forteller at meningokokk-bakterien kan gi smittsom hjernehinnebetennelse eller blodforgiftning. I dette tilfelle er det ikke noe som tyder på at det skal være snakk om hjernehinnebetennelse.

- Bakterien smitter gjennom spytt, som kyssing og deling av flasker, sier hun.

Hun forteller at statistikken på hvor mange som har fått bakterien varierer fra år til år. De siste seks åra har det vært mellom 20 til 30 tilfeller hvor personer har vært alvorlig syke, forteller hun.

Følg med!

Bærum kommune skriver på sine nettsider at de ber foreldre følge med barna sine, fordi flere kan være smittet.

Meningokokksykdom begynner ofte med influensaliknende symptomer som feber med frysninger, hodepine, kvalme og oppkast. I tillegg blir allmenntilstanden sterkt redusert.

Det kan oppstå små hudblødninger som ikke kan trykkes bort. Om slike symptomer oppdages, bør foreldre oppsøke lege eller legevakt snarest.

Fra mange til få tilfeller

Overlege Are S. Berg ved Folkehelseinstituttet forteller at det har vært to til tre dødsfall årlig siden 2010. De fleste tilfellene har vært blant eldre. De siste to årene har det inntil nå ikke vært noen dødsfall.

Norge var blant de landene i Europa som hadde høyest forekomst av meningokokksykdom på 70- og 80-tallet. Overlegen forteller at man ikke helt vet hvorfor man nå har svært få tilfeller.

- De siste ti årene har vi hatt mellom 18 til 44 tilfeller av meningokokksykdom i alle aldersgrupper. I samme periode har det vært mellom 2 til 17 tilfeller blant personer mellom 15 år til 19 år, sier overlegen.

Han sier også friske personer kan bære på bakterien. Alvorlig sykdom er svært sjelden.

- Det er ikke sikkert at man blir syk, selv om man får i seg bakterien. Det som kan skje, er at man kan spre den videre, sier Berg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media