Facebook:

15-åring i overgrepsvideo: - Hun kan aldri få et normalt liv igjen, blir gjenkjent overalt

De to første av rettssakene i Danmark om spredning av «party-video» på 56 sekunder.

- FINNES IKKE DIGITALT VISKELÆR: Når slike videoer er delt, er skadene uopprettelige, sa en av bistandsadvokatene i retten i Randers mandag i den første prøvesaken om den største aksjonen i Danmark noen gang mot ulovlig deling på nett. Illustrasjoinsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix.
- FINNES IKKE DIGITALT VISKELÆR: Når slike videoer er delt, er skadene uopprettelige, sa en av bistandsadvokatene i retten i Randers mandag i den første prøvesaken om den største aksjonen i Danmark noen gang mot ulovlig deling på nett. Illustrasjoinsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Livet blir aldri det samme for den da 15 år gamle jenta og den like gamle gutten som hadde sex foran mobilkamera og deltok i voldsinspirerte sexleker for åpen scene i et hjem på Nordsjælland sommeren 2015.

Hele Europas politi- og påtalemyndigheter - inkludert norske håndhevere av ulovlig spredning på nett - har ventet på de første dommene fra den største politiaksjonen noen gang i Danmark mot ulovlig spredning på nett, i dette tilfellet via den Facebook-eide kanalen Messenger og chattegrupper på Facebook

Første tiltalte av de 1004 siktede, en 20 år gammel dansk mann, nektet straffskyld i tingretten i Randers mandag.

Ifølge dansk TV2 falt dommen mandag ettermiddag på 30 dagers betinget fengsel. Seinere mandag ble en 19-åring dømt til 40 dagers betinget fengsel i retten i Lyngby.

OPPDATERT: 20-åringen i retten i Randers ble også dømt til å betale 10 000 kroner i erstatning til jenta i videobildene, ikke til til gutten.

Tiltalte slipper å sitte i fengsel hvis han ikke begår andre lovbrudd. Det er en skjerping av dagens straffenivå i Danmark, men mildere enn den danske riksadvokaten har anbefalt.

Både aktor og forsvarer var raskt ute med å varsle anke.

- De virket erfarne

Tiltalte, som da var 18, forklarte at den trodde det var «helt vanlig» amatørporno han hadde fått sendt til mobilen og delt videre til 12 andre.

- Jeg trodde deltakerne på videoen var over 18 år gamle. De virket erfarne. Og det var ikke noe som minnet meg om tvang, forklarte 20-åringen i retten.

Ifølge dansk TV2 har liknende saker for dansk rett gitt 20 dagers betinget fengsel de siste par årene.

Den danske riksadvokaten sendte ut nye retningslinjer før jul om å skjerpe straffenivået til 30-40 dagers ubetinget fengsel - altså soning innenfor fengselsmurene.

I prosedyren i retten i Randers mandag gikk aktor enda lengre med påstand om 60 dagers fengsel for 20-åringen, ifølge Danmarks Radio.

«Helt vanlig» er ikke tilværelsen for de to ungdommene som ble filmet uten å ha blitt spurt om tillatelse.

- Jenta på videoen

Bistandsadvokatene deres krevde 100 000 kroner i erstatning til jenta og 75 000 kroner til gutten på videoen i retten mandag.

- Hun kan aldri få et normalt liv igjen. Før var hun jenta som gikk på skøyter. Nå er hun jenta på videoen. Det nytter ikke å flytte til andre siden av kloden. Hun har byttet skole flere ganger og blir gjenkjent. Videoen er overalt, hver deling er en krenkelse, sa hennes bistandsadvokat Ole Søgaard-Nielsen i retten mandag.

Hun ble nylig stoppet på dansk gate av en ung mann hun ikke kjenner, og spurt om hun var «den jenta» på videoen. Hun fikk angstavfall.

- Min klient har byttet gymnas, men han blir gjenkjent. Det finnes ikke digitalt viskelær, sa bistandsadvokaten til den da 15 år gamle gutten.

Dansk presse fylte rettssalen i Randers. Dommeren ila strenge bestemmelser for referat, blant annet at det ikke skulle brukes navn.

56 sekunder

Og presse og publikum ble sendt på gangen da den 56 sekunder lange videoen ble vist for retten.

I Lyngby mandag gikk den andre prøvesaken. En nå 19 år gammel mann sto en 19 år gammel mann tiltalt for å ha spredt video til 34 personer.

Han husker at han har satt videoen, men kan ikke huske at han har spredt den. Han ble dømt til 40 dagers betinget fengsel.

For to år siden ble to gutter bøtelagt med 2 000 kroner for å ha filmet uten tillatelse og for å ha startet delingen av videoen.

I fjor så alt oppstyret rundt videoen til å «ha roet seg». Men tidlig høst 2017 rapporterte Facebook tilbake til Europol og dansk politi via føderalt amerikansk politi at den hadde spredt seg også til USA, slik strengere amerikansk lovgivning på området krever at konsesjonshavere på gjøre.

- Nytter ikke

I forkanten av rettssakene nå har mange spurt seg i Danmark hvorfor ikke dansk politi varslet Facebook allerede i 2015/2016 da spredningen vokste og vokste i hjemlandet.

Siste uke rykket sentrale, danske politimyndigheter ut med en uttalelse om at det ikke nytter å få kontakt med Facebook i Europa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer