15-åring lå tre uker i belteseng

- Vi gjør oppmerksom på at dette var en svært spesiell sak.

<strong>BELTESENG:</strong> Norsk lov sier at man ikke har anledning til å bruke mekaniske tvangsmidler som belteseng på barn under 16 år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BELTESENG: Norsk lov sier at man ikke har anledning til å bruke mekaniske tvangsmidler som belteseng på barn under 16 år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også:

Her lå «Erik» lenket til senga i 28 døgn
Kontrollkommisjonen skulle slått alarm
«Erik» er langt fra den eneste som har klaget på beltesenga
Beltesenga blir tatt i bruk 2000 ganger i året
Natalie lenket til belteseng i 203 timer som 17-åring
- Behandlingen er uakseptabel, men ikke unik
Varsler ikke myndighetene om alvorlige tvangstiltak
- Tvang blir brukt som straffereaksjon
- Vi brukte for mye tvang
Vil låse inn de farligste pasientene om natta

(Dagbladet): !6. februar 2011 slo kontrollkommisjonen alarm til Helsetilsynet i Hordaland om at en 15 år gammel gutt i lang tid ble holdt lenket til ei belteseng på Klinikk for psykisk helsevern for barn og unge ved Haukeland universitetssykehus.

- Vi konstaterte at belteleggingen var i strid med loven, og rapporterte derfor om saken til Fylkeslegen i Hordaland. Utgangspunktet er at det er absolutt forbudt å bruke mekaniske tvangsmidler mot barn under 16 år, sier kontrollkommisjonens leder Margareth Elin Christophersen til Dagbladet.

Av Helsetilsynets rapport går det fram at 15-åring ble besluttet lagt i belter 29. november 2010, og at han lå beltelagt det meste av tida de tre påfølgende ukene.

Voldelig Etter det Dagbladet erfarer skal gutten ha vært storvokst, sterk og voldelig utagerende.

<strong>HAUKELAND:</strong> Helsetilsynet mener det var forsvarlig at Klinikk for psykisk helsevern for barn og unge ved Haukeland universitetssykehus holdt en 15-åring i belteseng i tre uker. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
HAUKELAND: Helsetilsynet mener det var forsvarlig at Klinikk for psykisk helsevern for barn og unge ved Haukeland universitetssykehus holdt en 15-åring i belteseng i tre uker. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Alternativet for denne gutten måtte ha vært å overføre ham til en post hvor de har personell til å håndtere dette på en annen måte, sier Christophersen.

Også guttens advokat Bjarne Ingebrigtsen klaget på den omfattende belteleggingen av 15-åringen.

- Jeg er veldig lite begeistret for beltelegging av unger. Etter mitt syn burde Haukeland ha overført ham til sikkerhetsavdelingen på Sandviken. De kunne ha behandlet ham på en annen måte der, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Saken har vært til behandling hos fylkeslegen, og vi forholder oss til fylkeslegens rapport, sier kommunikasjonsdirektør Mona Høgli ved Haukeland universitetssykehus til Dagbladet.

- Ikke lovbrudd Helsetilsynet i Hordaland påpekte at det er forbudt å beltelegge pasienter under 16 år, men kom likevel til at sykehuset ikke har brutt loven i denne saken.

«Vi vil understreke at det ikke er uproblematisk å fravike en klar ordlyd i lov om psykisk helsevern § 4-8, tredje ledd. Vi vurderer likevel at belteleggingen av denne pasienten totalt sett var det minst inngripende og humane tiltaket, sett i forhold til hans alvorlige tilstand og behov for grensesetting», skriver Helsetilsynet som konkluderte med at beltebruken var forsvarlig og hadde rettslig grunnlag.

- Ville det ikke vært et mindre inngripende tiltak mot pasienten å overføre ham til sikkerhetsavdelingen på Sandviken? Kunne ikke dette vært et bedre alternativ enn å legge en 15-åring i belter?

- Overflytting til sikkerhetsavdelingen ble vurdert flere ganger under oppholdet, også under den perioden hvor pasienten ble beltelagt. Vi gjør oppmerksom på at dette var en svært spesiell sak, sier assisterende fylkeslege Signe Marit Tørressen Gajek til Dagbladet.

Til tross for gjentatte spørsmål fra Dagbladet, har ikke Gajek svart på om overføring til sikkerhetsavdeling ville vært et bedre alternativ enn å legge 15-åringen i belter.

Gajek opplyser om at dette er eneste gang Helsetilsynet i Hordaland har behandlet en sak som omhandler belteleging av et barn under 16 år.

- Burde vært prøvet i retten Stipendiat Marius Storvik ved juridisk fakultet på Universitetet i Tromsø forsker på tvang i psykiatrien.

- Det hadde vært en fordel om denne saken ble prøvet i rettssystemet for avklaring. Helsetilsynet kommer med gode argumenter for hvorfor det var riktig i denne saken å se bort i fra forbudet om beltelegging av barn. Tilsynet kan ha tatt en riktig beslutning, og de kan ha tatt feil. Kanskje burde advokaten ha brakt saken inn for domstolen, men i slike saker må hensynet til barnet komme først, sier Storvik til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer