Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barn i fengsel:

15-åring siktet for dobbeltdrap: Slik er livet i barnefengsel

På Bjørgvin fengsels ungdomsenhet får de innsatte drive med idrett, skolearbeid og har begrenset tilgang til internett.

Først: Bergen Bjørgvin fengsels ungdomsenhet er det første fengselet for barn mellom 15 og 18 i Norge. I år ble den andre ungdomsenheten åpnet på Eidsvoll og er en underenhet for Ullersmo fengsel. Tilsammen har de plass til åtte insatte. Foto: NTB Scanpix
Først: Bergen Bjørgvin fengsels ungdomsenhet er det første fengselet for barn mellom 15 og 18 i Norge. I år ble den andre ungdomsenheten åpnet på Eidsvoll og er en underenhet for Ullersmo fengsel. Tilsammen har de plass til åtte insatte. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På tirsdag ble en 15-åring siktet for drapet på Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14). Nå sitter han i varetekt på ungdomsenheten i Bjørgvin fengsel i Bergen.

Leder for enheten Per Omdal kan bekrefte at 15-åringen er plassert i ungdomsenheten, men ønsker ikke å uttale seg mer om ham utover det.

Mer som en bolig

Omdal forteller at når ungdommer kommer dit for å sitte i varetekt skjer insettelsesprosessen veldig brått. Da begynner de med en gang å bygge relasjoner, kartlegge og roe ned den innsatte. De gir også akutt legehjelp og legger til rette for at den innsatte skal kunne ha kontakt med sine pårørende.

- Vi må bare prøve å redusere belastningen av å bli tatt ut av hverdagen og satt inn fengsel så godt som mulig, sier Omdal.

Det er flere ting som skiller ungdomsenheten fra et vanlig fengsel. Blant annet er det både utvendig og innvendig utformet mer som en bolig enn ett fengsel, og bemanningen bærer ikke uniform.

Sivile klær: Lederen for Bjørgvin fengsels ungdomsenhet, Per Omdal, forteller at bemanningen på enheten ikke bærer uniform. Foto: NTB Scanpix
Sivile klær: Lederen for Bjørgvin fengsels ungdomsenhet, Per Omdal, forteller at bemanningen på enheten ikke bærer uniform. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forskjeller

Ungdomsenheten gir muligheter for å drive med idrett, følge skolegangen og gir begrenset tilgang til internett i skolesammenheng. I tillegg har de tilgang på rådgiver fra Bufetat, lærer fra Hordaland kommune og psykolog fra helse Bergen.

Omdal forklarer at en av de største forskjellene på et vanlig fengsel og enheten er at de innretter seg etter ungdommenes individuelle behov, mens i ordinære fengselsavdelinger vil de innsatte være nødt til å innrette seg etter tilbudet i fengselet.

I Norge finnes det to ungdomsenheter med tilsammen åtte plasser. Ungdommene kan sone i enhetene fram til de blir 18 år, eller fram til de blir 20 år om det er ledige plasser. Når de blir for gamle til å sone i ungdomsenhetene, må de enten sone straffen videre i et annet fengsel, hjemme eller blir løslatt.

Sikkerhet: Leiligheten kan være strippet for farlige ting ved behov. De kan ha bøyelige penner, uknuselig toalett, plastbestikk og forbud mot hårstrikker. Alt for å ivareta sikkerheten. Foto: NTB Scanpix
Sikkerhet: Leiligheten kan være strippet for farlige ting ved behov. De kan ha bøyelige penner, uknuselig toalett, plastbestikk og forbud mot hårstrikker. Alt for å ivareta sikkerheten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Barnehus kan ta avhør

På den siste pressekonferansen torsdag kveld uttalte politiet i Kristiansand at de ikke hadde fastsatt noe tidspunkt for neste avhør av 15-åringen.

Leder ved Statens barnehus i Kristiansand, Anne-Lise Farstad, forteller at verken vitner i straffesaken eller den siktede ble avhørt hos dem, men hun synes at i slike situasjoner så kunne de godt ha blitt det.

- Men jeg tror at nok at noen av de unge vitnene i straffesaken vil avhøres på barnehuset i framtiden, sier hun.

I forkant av et avhør med barn er det mye forarbeid i forhold til forskriften om tilrettelagte avhør og flere møter mellom politiet og barnehuset. I tillegg er det viktig å sørge for at de som skal avhøres har trygge rammer og blir fulgt av en trygghetsperson.

- En trygghetsperson kan for eksempel være en lærer, onkel eller barnehageansatt. Vi må prøve å kartlegge hvem barnet har nære relasjoner til for å skape trygge rammer, sier Farstad.

Bør stille åpne spørsmål

Førsteamanuensis og forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus med doktorgrad i avhør av barn, Miriam S. Johnson, sier at avhør med barn generelt bør gjennomføres av politietterforskere med formell etterforskningskompetanse og kunnskaper om samtaler med barn.

Videre forklarer hun at forskning viser at det er viktig å bruke åpne spørsmål ettersom det gir mest detaljert og pålitelig informasjon.

- Ledende og villedende spørsmål, introduksjon av villedende informasjon og manipulative avhørsmetoder hvor avhører er forutinntatt kan påvirke barnets forklaring og bør unngås helt i avhør, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!