SKULLE ANGRIPE PAVEN: Pave Frans er kjent for å tiltrekke seg enorme menneskemengder, og er ventet å besøke USA neste uke. Foto: NTB Scanpix
SKULLE ANGRIPE PAVEN: Pave Frans er kjent for å tiltrekke seg enorme menneskemengder, og er ventet å besøke USA neste uke. Foto: NTB ScanpixVis mer

15-åring tiltalt for IS-inspirerte drapsplaner mot paven

Forhindret angrep i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene i USA har arrestert en 15 år gammel gutt som de mener planla angrep på pave Frans, ifølge ABC News.

Homeland Security og FBI avslørte 15-åringen for en måned siden uten å nevne at han planla et angrep på paven.

- Den mindreårige var inspirert av IS, og forsøkte å gjennomføre et detaljert innenriksangrep som skulle inkludere flere angripere, våpen og flere eksplosiver rettet mot en utenlandsk embetsmann på et høyprofilert arrangement. Han innhentet innstruksjoner om bruk av sprengstoff gjennom sosiale medier, uttalte de for en måned siden.

Ifølge kilder ABC News har snakket med skal guttens mål ha vært paven, og han ble arrestert i nærheten av Philadelphia, hvor det er ventet en utendørs massemønstring som paven skal delta på. Paven skal etter planen besøke USA for første gang 22. september, og besøket inkluderer delstater som Washington og New York.

Venter to millioner besøkende Paven er kjent for å tiltrekke seg enorme menneskemengder, og i Philadelphia er det ventet to millioner besøkende til massemønstringen utenfor kulturmuseeumet i byen.

Det religiøse besøket skaper utfordringer for myndighetene, og styreleder i Homeland Security, Michael McCaul, sa på søndag at myndighetene har stoppet et angrep på paven, uten å gi flere detaljer.

- Vi følger truslene mot pavens besøk til USA, og har forhindret et spesifkt tilfelle, sa McCaul til ABC News.

Ambisiøse planer ABC News' kilder sier imidlertid at gutten ikke utgjorde en umiddelbar trussel, men at hans planer var ambisiøse. Det skal også ha vært spørsmål om hans mentale helse.

Femtenåringen er likevel tiltalt for å ha forsøkt å gi materiell støtte til en bestemt utenlandsk terroristorganisasjon, nemlig ISIS, sier myndighetene.

- Dette er eksempel på hvordan enkelte ungdommer er sårbare for IS' meldinger.