15-åring tiltalt for voldtekt av medkonfirmant

Voldtekten skal ha funnet sted i en kirke i Hordaland i forbindelse med en innsamlingsaksjon i vår.

RETTSSAK MOT 15-ÅRING:  Selv om både tiltalte og fornærmede er svært unge vil saken gå som en normal hovedforhandling i Bergen tingrett i oktober. Foto: Marit Hommedal / Scanpix
RETTSSAK MOT 15-ÅRING: Selv om både tiltalte og fornærmede er svært unge vil saken gå som en normal hovedforhandling i Bergen tingrett i oktober. Foto: Marit Hommedal / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 15 år gammel gutt er i Bergen tingrett tiltalt for voldtekt av en jevngammel jente. Voldtekten skal ha skjedd på et tilfluktsrom i en kirke i Hordaland i mars.

Ifølge tiltalen skal gutten ha båret med seg jenta fra kirkerommet inn på tilfluktsrommet. Her skal han ha tvunget henne til forhold som sidestilles med voldtekt.

Samlet inn penger Både fornærmede og tiltalte var begge konfirmanter og var i kirken i forbindelse med en innsamlingsaksjon da voldtekten skal ha skjedd.

- Saken er svært alvorlig, og overgrepet har vært en stor belastning for min klient, sier advokat Ellen Eikeseth Mjøs, som er den unge jentas bistandsadvokat til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

Siden jenta er under 16 år er det blitt tatt opp dommeravhør med henne, i tråd med regelverket. Hun slipper da i utgangspunktet å forklare seg på nytt når rettssaken starter i Bergen tingrett 10. oktober. Jenta har i tillegg forklart seg i et ordinært politiavhør.

Normal rettssak - Til tross for tiltaltes unge alder skal rettssaken gå som en normal hovedforhandling, opplyser Ørjan Ogne, som var politijurist i saken fram til den var ferdig etterforsket.

- Hvilke konsekvenser får det at tiltalte er så ung?

- I en sak som dette vil reaksjonsspørsmålet, hvis tiltalte skulle bli dømt, være en utfordring. Normalt er det en minstestraff på tre år for voldtekt fordi det er et så alvorlig forhold. Samtidig er det åpning i straffeloven for å gå under minstestraff når gjerningsmannen ikke er myndig. Dette blir en avveining for aktoren og dommeren om hva som er fornuftig, påpeker Ogne.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med tiltaltes forsvarer.