Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

15-åring veide 17,5 kg

Ble slått av moren hvis hun spiste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 15-år gammel jente fra Sverige ble ifølge Aftonbladet i mange år slått av moren hvis hun våget å spise. Som resultat av dette la hun på seg kun 1,5 kilo i løpet av ti år og veide 17,5 kilo da dette ble oppdaget i fjor.

Omsorgssvikt

Martina ble adoptert av kvinnen og hennes mann fra et afrikansk land på begynnelse av 90-tallet. Jenta fikk streng beskjed fra hun var liten om hva og hvor mye hun fikk lov til å spise. Etter hvert tillot ikke moren henne å spise i det hele tatt.

For å kontrollere at Martine overholdt den strenge dietten ble hun veid med jevne mellomrom. Disse måleseansene endte ofte med slag fordi moren ikke synes at hun var slank nok.

Skolen har også flere ganger vært nødt til å gi Martina gjenglemte klær slik at hun ikke skulle fryse. Hun har senere fortalt at moren lovte henne bedre klær når hun «oppførte seg bra nok».

Vond historie

Personalet på skolen forstod at noe var alvorlig galt da de tok Martine i å stjele mat fra skolekantinen. Hun betrodde seg etter hvert til en av lærerne og fortalte at hun ble slått av moren hvis hun spiste.

Helsesøster utførte en vekt- og lengdekontroll og kunne konstatere at den 15-år gamle jenta veide nøyaktig det samme som hun gjorde da hun var ni år gammel.

Martine har i politiavhør forklart at moren truet med å sende henne tilbake til barnehjemmet, der hun skulle få hogget av både armer og ben. Hun ble også mishandlet i kjelleren hjemme, der kvinnen slo henne med det hun hadde for hånden og stakk brillestengene i øyene hennes.

Da historien kom frem i lyset, ble jenta umiddelbart omplassert. Etter å ha flyttet inn til nye fosterforeldre har hun fordoblet vekten og vokst flere centimeter.

På tirsdag begynner rettsaken mot den 56-år gamle moren. Hun er tiltalt for grov mishandling og omsorgssvikt, men avviser alle anklagene. Hun forklarer matbegrensningen med at Martina ikke tålte flere matvarer og derfor ikke kunne spise ordentlig.

Moren mener også at utredningen, som er basert på jentas uttalelser, er feilaktig siden Martina «ikke er til å stole på og har vanskelig for å holde seg til sannheten».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media