FØLGER DOMSAVSIGELSEN: Anna Kristin Gillebo Backlunds bror, Amund Gillebo, far Amund Gillebo og mor Eli Gillebo i Asker og Bærum tingrett i dag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FØLGER DOMSAVSIGELSEN: Anna Kristin Gillebo Backlunds bror, Amund Gillebo, far Amund Gillebo og mor Eli Gillebo i Asker og Bærum tingrett i dag. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

15-åringen dømt til ni års forvaring

Jenta som drepte Anna Kristin Gillebo Backlund (30) blir det første barnet noensinne som dømmes til forvaring i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom fram i Asker og Bærum tingrett nå klokken 14.

15-åringen dømmes for overlagt drap under skjerpende omstendigheter, til forvaring i ni år, med minstetid på seks år.

Straffen er ett år kortere enn påtalemyndighetens påstand på ti års forvaring.

- Retten har vurdert det slik at normal fengselsstraff vil ikke være tilstrekkelig for å verne samfunnet, og at det er nærliggende fare for at hun vil kunne begå en ny drapsforbrytelse, leser dommeren.

Retten mener at drapet, hvis det hadde blitt begått av en voksen person ville kvalifisert til 18-19 års fengsel. Jentas unge alder gjør at denne straffen blir halvert, sier dommeren.

Drepte Anna Kristin Gillebo Backlunds far og bror, samt enkemannen er til stede i retten.

Den tiltalte 15-åringen følger domsavsigelsen fra fengsel i Bergen, sammen med sin advokat Cecilie Nakstad.

Etter at dommen var opplest, varslet 15-åringens advokat over videolink at saken vil bli anket.

- Vi kommer til å anke over straffeutmålingen og forvaringen, men tar betenkningstid på de øvrige spørsmålene, sier advokat Cecilie Nakstad.

- Vanskelig I sin prosedyre torsdag 18. juni, la statsadvokat Erik Førde ned påstand om ti års forvaring for 15-åringen.

En forvaringsdom innebærer at jenta ikke blir sluppet ut før en dommer finner det forsvarlig. Hun er med det den første under 18 år som er idømt forvaringsstraff i Norge.

15-åringens advokat Cecilie Nakstad, sa til Dagbladet tidligere i dag at en forvaringsdom vil være vanskelig å leve med.

Når retten har kommet fram til en noe kortere straff enn det påtalemyndigheten la ned påstand om, skyldes det at retten mener det ikke foreligger særdeles skjerpene omstendigheter, men kun skjerpede omstendigheter.

- Greit med forvaring - Jeg vil egentlig bare si at det de sakkyndige har sagt, er ganske riktig om hvordan jeg er. For første gang føler jeg meg som et menneske. Jeg vil ikke at noen skal synes synd på meg. Jeg fortjener straffen jeg får. Forvaring er helt greit. Nå forstår jeg hva jeg har gjort, sa 15-åringen i retten i forrige uke.

DREPT PÅ JOBB: Anna kristin Gillebo Backlund (30) ble drept av 15 åringen hun passet på under nattevakt på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker. Foto: Privat
DREPT PÅ JOBB: Anna kristin Gillebo Backlund (30) ble drept av 15 åringen hun passet på under nattevakt på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker. Foto: Privat Vis mer

Aktor i saken, statsadvokat Erik Førde, sa til Dagbladet tidligere i dag at påstand om forvaringsstraff i saken nærmest ga seg selv:

Samfunnsvernet - Beslutningen var vanskelig i den forstand at forvaring er en streng straff i en hvilken som helst sak. Når gjerningspersonen er under 18 år, krever det ekstra overveielse. Men med den voldsomheten og den spesielle historikken i denne saken måtte vi komme til den konklusjonen om vi skulle ta samfunnsvernet på alvor, sier Førde.

Den 15 år gamle jenta ble under rettssaken beskrevet av politiet i Asker og Bærum som svært farlig. Hun hadde en rekke tilfeller av det som er beskrevet som drapsforsøk bak seg før hun drepte miljøarbeideren på barnevernsinstitusjonen Små Enheter natt til 28. oktober i fjor.

ÅSTEDET: Den åpne barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker ble natt til 28. oktober i fjor åsted for et brutalt drap. 15-åringen som drepte får dommen i Asker og Bærum tingrett i dag.
ÅSTEDET: Den åpne barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker ble natt til 28. oktober i fjor åsted for et brutalt drap. 15-åringen som drepte får dommen i Asker og Bærum tingrett i dag. Vis mer