Dobbeltdrapene i Kristiansand:

15-åringen møtte i avhør med kuttskader. Forsvarer krevde straks legetilsyn

15-åringen ble avhørt med alvorlige kuttskader uten forsvarer til stede. 

DREPT: Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble knivdrept ved Wilds Minne skole. Foto: Politiet / NTB scanpix
DREPT: Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) ble knivdrept ved Wilds Minne skole. Foto: Politiet / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Mandag ettermiddag ved 16-tiden ble Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) knivdrept ved Wilds Minne skole i Kristiansand.

Tirsdag kveld ble en 15 år gammel gutt kalt inn til vitneavhør. I løpet av avhøret ble statusen hans endret til siktet. Ifølge politiet har han i avhøret gitt en detaljert forklaring på hvordan drapet skjedde. Han skal også ha forklart at han begikk begge drapene alene.

ÅSTEDET: Ved denne ballbingen på Wild Minnes skole ble Tone Ilebekk og Jakob Abdullahi Hassan funnet drept. En 15-åring tilso seinere i avhør at han sto bak begge knivdrapene. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ÅSTEDET: Ved denne ballbingen på Wild Minnes skole ble Tone Ilebekk og Jakob Abdullahi Hassan funnet drept. En 15-åring tilso seinere i avhør at han sto bak begge knivdrapene. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Alvorlige skader

Dagbladet får opplyst at gutten ikke skal ha hatt en forelder til stede under avhøret. Først etter at avhøret var ferdig, fikk gutten advokat. Gutten skal til nå ikke ha uttalt seg i stor grad om motivet bak drapet, og dette er noe politiet nå bruker mye ressurser på å etterforske, ifølge Dagbladets opplysninger.

- Når jeg kommer til politistasjonen, fortsetter ikke politiet avhøret. Etter å ha snakket med 15-åringen krever jeg at han får medisinsk tilsyn, både for alvorlige skader på kroppen og hans psykiske tilstand, sier Svein Kjetil Stallemo, 15-åringens forsvarer, til Dagbladet.

KREVDE LEGETILSYN: Forsvarer Svein Kjetil Stallemo krevde at gutten skulle sys etter avhøret. Han reagerer også på at en 15-åring ble avhørt uten forsvarer til stede.  Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KREVDE LEGETILSYN: Forsvarer Svein Kjetil Stallemo krevde at gutten skulle sys etter avhøret. Han reagerer også på at en 15-åring ble avhørt uten forsvarer til stede.  Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Han hadde kuttskader som måtte sys, og de måtte straks sys, sier Stallemo, som legger til at en psykiatrisk vurdering (judisiell observasjon) av gutten vil være naturlig å foreta.

- Da jeg møtte ham på politihuset første gang, var det mitt inntrykk at det var viktig at gutten fikk undersøkt sin psykiske tilstand. Det ledet til at han seinere på kvelden og natta ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Det er forbundet med en viss terskel å gjøre det, sier Stallemo.

Nytt avhør i neste uke

Forsvareren opplyser at han vil få innsyn i avhøret, som er tatt opp med lyd og bilde. Til nå har han bare lest et skriftlig resymé av avhøret som ble tatt av gutten før han kom til politihuset.

Onsdag ble han varetektsfengslet i to uker med brev og besøksforbud. Dagbladet erfarer at bakgrunnen er faren for bevisforspillelse og at politiet er i et tidlig stadium av etterforskningen.

Etter at gutten ble avhørt tirsdag, er det ikke foretatt nye avhør. Gutten møtte ikke i fengslingsmøtet onsdag.

15-åringen er overført til Bjørgvin fengsel, et fengsel i Bergen som har kompetanse på ungdom. Stallemo opplyser at etterforskere skal avhøre gutten der i neste uke.

- Han har vært samarbeidsvillig og alle har interesse av å få til et nytt avhør tidlig i neste uke, sier Stallemo.

- Skulle ventet

Stallemo reagerer på at politiet ikke ventet med å avhøre gutten til at han som forsvarer var på plass.

- En av hans rettigheter er å ha advokat til stede. Han kan avstå fra det, men på et generelt grunnlag må det være rimelig å hevde, i hvert fall rundt en person som ikke har vært i befatning av politiet tidligere, at det ville vært modent av politiet å avvente, sa Stallemo i går.

- Jeg betviler ikke at politiet har nevnt at han har rett på forsvarer, men når det gjelder en 15-åring må de ha i tankene at han kanskje ikke er så bevisst i betydningen om retten til å ha advokat til stede. Politiet må være ekstra varsomme når det er snakk om en så ung person, sammenlignet med en garva kriminell som har vært i avhør hos politiet mange ganger, sier advokat Svein Kjetil Slottemo.

- Rett til forsvarer

Thomas Horn, advokat i advokatfirmaet Schjødt og strafferettsekspert forteller at politiet burde bryte avhøret da han fikk status som mistenkt.

- Hvis situasjonen er slik at politiet bringer inn en mindreårig i en alvorlig straffesak som vitne, og det så kommer fram opplysninger som gjør at han skifter status fra mistenkt, så må politiet avbryte avhøret og sørge for at han får forsvarer, sier Horn.

Horn viser til den Europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) der det blant annet står at en person som er siktet i en sak har krav på forsvarer.

- Man har rett på forsvarer når man har status som siktet, og det gjelder også i første avhør spesielt hvis det er snakk om for eksempel mindreårige i alvorlige straffesaker, sier Thomas Horn.