FORSVARER 15-ÅRINGEN: Advokatene Cecilie Nakstad og Marianne Darre-Næss (t.v) Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSVARER 15-ÅRINGEN: Advokatene Cecilie Nakstad og Marianne Darre-Næss (t.v) Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- 15-åringen var den farligste vi hadde i politidistriktet

Politiet anså den 15 år gamle jenta som den farligste personen de hadde i politidistriktet med 165 000 innbyggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken mot den 15 år gamle jenta som er tiltalt for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund (30), fortsetter i Asker og Bærum tingrett i dag.

Jenta (15) erklærte seg delvis skyldig da hun fikk ta stilling til drapstiltalen i går. Hun forklarte seg også utførlig om drapet og tiden forut for dette, men denne forklaringen er underlagt referatforbud.

Politimannen (34) som kom først til stedet forklarte seg i retten i formiddag.

- Jeg jobbet nattevakt i Asker, vi kom kjørende igjennom Vollen sentrum. Så kom anropet om at  en person var hardt skadd ved Små Enheter i Vollen. Vi var der 35-40 sekunder etter anropet, sier politimannen.

Politimannen skjønte at det kunne dreie seg om den 15 år gamle jenta.

- Visste hun var farlig - Vi har snakket mye om dette i Asker, og vi har sagt at dette er det farligste vi har i distriktet. Vi visste at hvis dette var 15-åringen er det farlig.

Asker og Bærum politidistrikt har ansvar for et område med 165.000 innbyggere.

Med sanitetssekk og skjold gikk politiet inn i barnevernsleiligheten.

- Vi går inn i stua og ser avdøde, og konstaterer at det vi ser ikke er forenelig med liv. Deretter ser vi en mann som jobber der, som sitter i sjokk. Han ser inn på kjøkkenet, der står 15-åringen, og vi pågriper henne umiddelbart, sier politimannen.

Han sier at 15-åringen virket «fornøyd» med drapet hun hadde utført.

- Ønsket å drepe 15-åringens forsvarere vil prosedere på at hun ikke fikk forsvarlig oppfølging for sine omfattende problemer. Fylkesmannen har også i en rapport konkludert med at 15-åringen ikke ble riktig ivaretatt.

Før politimannen forklarte seg i retten, var en mellomleder ved snå enheter, som var på vakt drapsnatta, i vitneboksen.

I en loggført samtale 10. september, drøye seks uker før drapet, heter det at «jenta var energisk i samtale, formidlet at hun ønsket å drepe noen eller drepe seg selv, og sa det var et spørsmål om tid.»

Mellomlederen ved Små Enheter sier at de var klar over at jenta var farlig, men at Små Enheter primært er «en omsorgsinstitusjon».

Jenta gjorde en rekke selvmordsforsøk mens hun var på Små Enheter, og angrep politi og ansatte med en machete sommeren 2014. Mellomlederen fortalte også at to personer sluttet, fordi de syntes at 15-åringen var for krevende å håndtere.

- Kan dere trekke i nødbremsen og si at dette klarer vi ikke håndtere?, spør jentas forsvarer Cecilie Nakstad.

- Man kan alltid være usikker på om man er den rette til å hjelpe. Vi snakket med fagfolk, og fikk bekreftet fra dem at Små Enheter var det rette stedet for henne. Jeg sa at hvis hun skulle komme tilbake til oss etter Machete-episoden, måtte det helt spesielle ting til, sa mellomlederen.

Voldsalarm Han fortalte også at institusjonen ble utstyrt med en voldsalarm etter machete-episoden.

- Det var politiet som forselo voldsalarmen, men de sa at det var kontroversielt, fordi de vanligivis ikke ga slikt til institusjoner. De rådet oss også til å ikke gå rundt med den, da det kunne virke provoserende på 15-åringen, sa mellomlederen.

Voldsalarmen ble derfor oppbevart på et fast rom, som ofte var avlåst. Der var den også natta Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept.

DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker mens hun passet på den drapstiltalte 15 år gamle jenta. Foto: Privat
DREPT PÅ JOBB: Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker mens hun passet på den drapstiltalte 15 år gamle jenta. Foto: Privat Vis mer