Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ungdom og narkotika

15-åringer kopierte «Exit»

Blåste kokain opp i nesa på sovende kamerat. Serier har påvirkningskraft, konstaterer NRK.

«SKØYERE»: Scenen fra «Exit» der William (Pål Sverre Hagen) i koma får blåst kokain opp i nesa av kameraten Jeppe (Jon Øigarden, foran t.h.). Foto: NRK
«SKØYERE»: Scenen fra «Exit» der William (Pål Sverre Hagen) i koma får blåst kokain opp i nesa av kameraten Jeppe (Jon Øigarden, foran t.h.). Foto: NRK Vis mer

Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon i Oslo postet i morges et svært foruroligende innlegg på Facebook, der de advarer mot en skremmende utvikling på skolene i kretsen:

«For noen helger siden sovnet en 15 år gammel gutt på fest. Han var beruset. Kompisene blåste kokain opp i nesa hans. De hadde sett en norsk TV-serie hvor det ble gjort, og syntes det var kult og spennende.»

I den mye omtalte NRK-serien «Exit» - fra Oslos finansmiljø - blåser Jeppe (Jon Øigarden) kokain opp i nesa på William (Pål Sverre Hagen) mens sistnevnte ligger i koma på sykehuset.

BEKYMRET: Johan Benitez, leder for ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon, er bekymret over rusbruken blant de unge. Foto: Oslo politidistrikt
BEKYMRET: Johan Benitez, leder for ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon, er bekymret over rusbruken blant de unge. Foto: Oslo politidistrikt Vis mer

- Flodbølge

Politiet, ved avsnittsleder Johan Benitez, opplyser at skolerådgivere er blitt overrasket av en «flodbølge» av henvendelser fra elever.

«I skrivende stund har 30 ungdommer meldt seg. Det er bare på ett av årstrinnene», skriver han i Facebook-posten.

Benitez opplyser at ungdommer eksperimenterer med stoffer som cannabis, amfetamin, kokain og ecstasy.

«I går snakket vi med skoleledelse, skolehelsetjeneste, rådgivere, ruskonsulenter og SaLTo [samarbeidsprosjekt mellom Oslo kommune og politiet]-koordinatorer. Alle uttrykte stor bekymring for utviklingen», skriver avsnittslederen.

- Ikke kritikk av NRK

Majurstuen politistasjon dekker et område med 191 000 innbyggere på Oslo vest. Benitez forteller at han ble varslet om episoden av fagmedarbeidere på den aktuelle skolen.

- Dette er ikke ment som kritikk av NRK. Vårt hovedpoeng er å belyse at det er en negativ og lei utvikling at slikt skjer på en ungdomsfest, sier han til Dagbladet.

Avsnittslederen sier han ikke har informasjon om at gutten led overlast av det som skjedde.

Politilederen tror ikke foreldre og andre helt tar inn over seg hvor alvorlig utviklingen er.

- Rusbruken har økt blant unge, og holdningen til rus er blitt mer liberal, sier han.

FLORERER: Tenåringer som sniffer kokain i teltene sine, åpenlyst røyking av marihuana og smugling av MDMA i vagina. Roskildefestivalen i Danmark florerer av narkotiske stoffer. Reporter: Sofie Braseth / Video/redigering: Ørjan RylandVis mer Vis mer

Hjemsendelse hver uke

- Hva er årsaken til dreiningen?

- Jeg tror det er en kombinasjon av flere ting: tilgjengelighet, at «det er ikke så farlig». Nå skjer det nesten ukentlig at en elev blir sendt hjem fra en av de videregående skolene på grunn av at han/hun er ruset, sier Benitez.

Han forteller at det er en overvekt av gutter som driver med stoff, men at også jentene er representert.

- Hvordan skal dere forebygge dette problemet?

- Vi må snakke om de ubehagelige tingene, få dem til overflata, og spørre oss hvorfor ungdommene føler behov for å ruse seg: Er det smertedøyving på grunn av stresset i hverdagen? Avkobling?

Avsnittslederen sier politiet ser økende narkotikabruk over hele hovedstaden.

- Men det er på det rene at det er på Oslo vest at problemet er størst, konstaterer han.

- Norge unikt

Benitez er bekymret over utviklingen på sikt.

- Hvordan ser dette ut om ti år? Norge er på mange måter et fredelig samfunn - men vi må være på vakt, sier han.

Avsnittslederen understreker at forebyggingsarbeidet forutsetter forskning og utredning.

- Vi ser blant annet på hva de gjør i Sverige, men det norske samfunnet er unikt og trenger egne løsninger, sier han.

- Skal speile samfunnet

NRKs dramasjef Ivar Køhn er kjent med politiets Facebook-post. Han framholder viktigheten av at dramaserier skal speile samfunnet i dag.

- Da får vi serier som skaper reaksjoner, sier Køhn til Dagbladet.

Dramasjefen er innforstått med at «Exit» har påvirkningskraft.

SERIEANSVARLIG: NRKs dramasjef Ivar Køhn er innforstått med at TV-serier har påvirkningskraft. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SERIEANSVARLIG: NRKs dramasjef Ivar Køhn er innforstått med at TV-serier har påvirkningskraft. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Alle serier påvirker folk. Det er vanskelig å trekke slutninger fra en enkelthendelse som dette, men den peker nok mot større utfordringer enn serien i seg selv, sier han.

Køhn opplever at politiet med sitt utspill ikke er ute etter å ramme «Exit».

- De peker på en overordnet problemstilling: At 15-åringer bruker kokain, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media