15-åringer ranet barn

Barn helt ned i tiårsalderen ble truet til å tømme lommebøkene av aggressive jevnaldrende. Nå står fem ungdommer tiltalt for å ha skremt, ranet og truet andre barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen åtte ran i september/oktober 1996 må barneranerne svare for i løpet av de to ukene som er satt av til rettssaken i Oslo byrett. Tre av de tiltalte var under 15 år da ranene skjedde. Bare en av dem var myndig.

Utbyttet av ranene var fra 19 kroner til 500 kroner, noen CD-plater, konsertbilletter, og et gullsmykke.

Foreldre uteble

Hovedtiltalte, en 15 år gammel gutt, er tiltalt for ni ransforsøk eller trusler om ran. I tillegg er han tiltalt for å ha oppbevart to stjålne personsøkere. Ingen av hans foreldre møtte i retten, men Utekontakten i Oslo møtte som setteverge. Den nå 17 år gamle gutten fortalte i retten at han ikke hadde noen kontakt med sin far, men at han visste at han bodde og arbeidet i Norge. 17-åringen er utplassert i arbeidslivet, og lønnes med 4000 kroner i måneden.

For de to andre tiltalte som var under 15 år høsten 1996, møtte henholdsvis faren og stemoren. Rettens administrator gjorde det klart at stemoren ikke kan møte som verge, og forlangte at faren måtte være på plass fra i dag.

- Jeg traff de andre første gang på Veitvet ungdomsklubb. Seinere møttes vi på Oslo City, Grønland eller Tøyen, alt etter hva vi skulle gjøre, forklarte den hovedtiltalte 17-åringen.

Sentrum politikammer i Oslo registrerte 22 ran i Oslo sentrum høsten 1996. I ni av ranene var det mindreårige med.

Den yngste som ble utsatt for barneranerne, var bare ti år gammel da han ifølge tiltalen ble truet til å gi fra seg penger. Tiåringen skal ha blitt ransaket, før hans far kom til stedet og oppdaget hva som skjedde.

Nye anmeldelser

- Kjennetegn på disse gjengene er at de opptrer kollektivt, de omringer offeret, bytter på å være gjerningsmann og deler utbyttet mellom seg. Det er uheldig at det ikke er foretatt personundersøkelse av de tiltalte. Nå har vi lite opplysninger for å vurdere hvilken behandling som er best, sa aktor Arne Donald Andersen.

Noen av de tiltalte er seinere anmeldt for nye forhold, som skal ha skjedd etter høsten 1996. Disse forholdene er foreløpig ikke tatt med i tiltalen.

Leder av Ungdom Mot Vold i Oslo, Farid Bouras, sier det finnes 12- 15 slike ungdomsgjenger i hovedstaden. Noen av dem har også avdelinger i andre storbyer.